2020.02.22
Börzsönyi Helyi Csoport

Kezdő madarász képzést tartottunk

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is tartottunk képzést a madárvilág iránt érdeklődő "kezdő madarászoknak". Az érdeklődés most is igen nagy volt, január elejére betelt a 20 fős létszám keret. Mivel még december elején hirdettük meg, igen sokan karácsonyi ajándékként kapták. A résztvevők Budapestről és a környező településekről érkeztek, de volt egy békéscsabai vendégünk is. A képzésnek idén is a dunakeszi József Attila művelődési központ adott helyet, melyet ezúton is nagyon köszönünk!

A tematika a tavalyi évben beváltak szerint készült annyi kiegészítéssel, hogy az előadások elején Molnár Kata tagtársunk, aki a tavalyi képzésen részt vett, elmesélte mit adott neki ez a program, hogyan tudta beépíteni a munkájába és a minden napjaiba. A kölcsönös bemutatkozás után a madarak és az ember viszonyáról beszélt Tarján Ambrus, majd Varga Péter bemutatta az MME-t és a madarászok "társadalmát". Rövid szünet után rátértünk a madár megfigyelés témájára, ahol szóba került a távcső használat, az öltözködés, a telefonos applikáció, de persze a madarászat etikája is. Tarján Ambrus kitért még a madarak által hagyott jelek értékelésére. Ifjabb Varga Péter a megfigyelések rögzítésének fontosságára hívta fel a figyelmet, bemutatta az adatok kezelésének, közzé tételének lehetőségeit is. Néhány közismertebb fajon keresztül bemutattuk a különböző madár csoportokat, majd a madárhatározó kezelésének elsajátítása zárta az elméleti képzést.

Másnap a dunakeszi Duna-parton a gyakorlati képzéssel folytattuk a programot. Itt már Kazi Róbert és Forintos Nikolett is erősítette a képzők csapatát, így három spektívvel (erős nagyítású madarász távcső) felszerelkezve indultunk a madárlesre. Az idő szeles volt, de az enyhe időjárásnak köszönhetően már sok tavaszt jelző madárral találkoztunk. A kercerécék násztáncot mutattak be, az erdei pinty ezerrel dalolt, a harkályok bőszen doboltak. Résztvevőink ekkorra már ügyesen forgatták a madárhatározó könyvet, nem okozott problémát a látott madarak megnevezése.

A parti séta végén betértünk a Kiscsurgó nevű patak területére, ami most is igazi madár paradicsomnak mutatkozott: fenyő pintyek, tengelicek, meggyvágók és még sok érdekes madár mutatta meg magát. Az esemény fénypontjaként ifjabb Varga Péter meglepetés madárgyűrűzést tartott, ahol az előbb még távcsőben, a fa tetején látott madarak, "varázsütésre" kézközelbe kerültek.

A képzés befejező részeként kiosztottuk az okleveleket és apró ajándékokkal kedveskedtünk résztvevőinknek. Reméljük sikerült érdekes és tartalmas bemutatót tartanunk és egyre többen választják hobbijuknak a madarak megfigyelését, a madárvédelmet!