Havasi szürkebegyek sziklás hegyeinken

Bizalmas madárfajjal találkozhatunk ősz közepétől tavaszig sziklás hegyeinken, külszíni bányákban, várromjainkon.

Közelről, akár 1-2 méteres távolságról figyelhető meg a havasi szürkebegy, ha óvatosan közelítünk felé. Ilyenkor jellegzetes mintázatán kívül azt is észre lehet venni, ha éppen egy gyűrűs példánnyal találkozunk.

Magyarországon kevés havasi szürkebegyet jelölnek, eddig mindössze 43 példányra került gyűrű. Távolsági megkerülést ezidáig nem regisztráltunk, ezért volt örvendetes az október végén érkezett fényképes adat. Egy 2021. január 17-én, Budapest II. kerületében, az Apáthy-sziklán gyűrűzött példányt figyeltek meg október 30-án a Sümegi vár falain, majd két nap múlva a Somlói vár romjain (Kaufman Gábor és Kaufman Ádám).


A megfigyelt havasi szürkebegy gyűrűzési (piros kör) és megkerülési (piros háromszög) helyei (Madárgyűrűzési Központ)

A havasi szürkebegy magas hegységek sziklás területein költ, a Magyarországra érkező telelő példányok elsősorban a Kárpátok magasabb, fátlan hegyoldalain fészkelnek. A téli időszak közeledtével húzódnak lejjebb és lejjebb, követve, keresve a sziklás területeket, ahol apró magvakkal, repedésekben megbúvó pókokkal, rovarokkal táplálkozik.


Gyűrűs havasi szürkebegy a Somlói várnál (Fotó: Kaufman Ádám)

További információ a havasi szürkebegyről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-prucol