2022.12.06
Harkályvédelmi Szakosztály

Harkályvédelmi Szakosztály a XXII. Tatai Vadlúd Sokadalmon - beszámoló

November utolsó hétvégéjén lezajlott a XXII. Tatai Vadlúd Sokadalom, az ország egyik leglátványosabb vadlúd vonulási eseménye. Szakosztályunk két programmal is várta az érdeklődőket a szombati nap során.

Ősztől kora tavaszig több tízezer madár gyűlik össze és tartózkodik a kiemelt éjszakázóhelyként számontartott tatai Öreg-tavon.

A városvezetés aktívan törekszik a madarak védelmének biztosítására. Tata kiérdemelte a Ramsari Város kitüntető címet vizes élőhelyeinek védelméért, valamint ez az első olyan magyar város, ahol 2018 óta természetvédelmi megfontolásból tűzijátékmentes a szilveszter, kifejezetten a vadludak érdekében.

A Tatai Vadlúd Sokadalom minden korosztály számára érdekes, izgalmas és változatos programokat kínál minden évben több helyszínen. Az érdeklődők szakmai előadásokon, madárgyűrűzési és solymászbemutatókon, vezetett sétákon vehettek részt idén is, a kisebbeket pedig ismeretterjesztő játékokkal várták.

A Szakosztályunk által tartott két programon is nagy volt az érdeklődés.
November 26-án szombaton 09:40-től egy színvonalas előadáson vehettek részt a látogatók. Klébert Antal, a Nyaktekercs Munkacsoport szakkoordinátora "Egy csodafaj! A nyaktekercs-védelmi munka szépségei" című prezentációjában röviden ismertette a nyaktekercset, amely hazánk egyik legkülönlegesebb harkályfaja és beszámolt a Munkacsoport eddigi munkáiról, tapasztalatairól.


"Egy csodafaj! A nyaktekercs-védelmi munka szépségei" - Klébert Antal előadása

10 órától egy harkálymegfigyelő és harkályismereti séta keretében az érdeklődők a tófarokban madarászhattak egyet Klébert Antallal. A programon részt vevők megfigyelhették a harkályok számára ideális élőhelyet, a harkályok jelenlétének nyomait, megismerkedhettek a holtfák jelentőségével és a harkályok erdőkben betöltött szerepével. Sétánk szerencsére eredményesen zárult, távcső elé került egy közép fakopáncs és egy nagy fakopáncs is.


Harkálymegfigyelő és ismereti séta a tófarokban
Fotó: Molnár Petra
 


Klébert Antal, a harkálymegfigyelő és harkályismereti séta vezetője
Fotó: Sztrehárszki Lili

 


Cserép György, Szakosztályunk titkára hívóhang használatával próbálja közelebb csalni a harkályokat
Fotó: Sztrehárszki Lili

 


Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
Fotó: Sztrehárszki Lili

 


Közép fakopáncs (Dendrocopos medius)
Fotó: Sztrehárszki Lili
 


Harkályok által kivésett holtfa
Fotó: Sztrehárszki Lili

 


Harkályok által készített odú
Fotó: Sztrehárszki Lili

 

Sztrehárszki Lili