A harkályok mint kulcsfajok, esernyőfajok és indikátorfajok / Woodpeckers as keystone, umbrella and indicator species

A harkályok rendkívül specializált madarak, amit bizonyít életmódjuk, testfelépítésük és képességeik is. De természetvédelmi szempontból is különleges helyet foglalnak el. Az ökológusok úgynevezett kulcsfajként, esernyőfajként és indikátorfajként is tekintenek rájuk.

Woodpeckers are very specialised birds, with extraordinary lifestyles, physiques and abilities. In conservation terms, too, they are special. Ecologists regard them as keystone species, umbrella species and indicator species.

A kulcsfaj olyan élőlényre utal, amelynek kulcsfontosságú szerepe van az általa használt ökoszisztémán belül, mivel jelentősen hozzájárul a biodiverzitás és a funkcionalitás fenntartásához. A kulcsfajok a gyakoriságukhoz, biomasszájukhoz képest aránytalanul nagy hatással vannak a környezetükre, jelenlétük sok más élőlény számára is kulcsfontosságú. A harkályok például úgy változtatják meg élőhelyüket, hogy az jelentős kihatással van az ott élő egyéb állatokra, azok gyakoriságára és állapotára is. Ha egy kulcsfaj eltűnik, az élőhely jelentősen megváltozik, bármennyire is kis részét képezte az eltűnt faj. A harkályok jelenlétéből a többi élőlény számára az egyik legfontosabb az, hogy odúkat ácsolnak, amelyeket más állatfajok is használnak.


Kék galamb egy régi fekete harkály odúban / Stock Dove in an old Black Woodpecker hole
Fotó: Gerard Gorman
 


Lódarazsak egy közép fakopáncs odúban / Hornets in an old Middle Spotted Woodpecker hole
Fotó: Gerard Gorman
 

Indikátorfajnak az olyan fajt nevezik, amelynek jelenléte, gyakorisága jól mutatja az általa haszált élőhely állapotát, diverzitását és egészségét. A különböző harkályfajok együtt kitűnően indikálják a fás élőhelyek biodiverzitását. Szükségük van idős fákra, amelyekbe költőodút tudnak vájni, és a fajok többségének a holtfa jelenléte is fontos, mivel abban találják meg rovartáplálékukat.  Ahonnan eltávolítják az idős fákat és a holtfát, az az élőhely a harkályok számára alkalmatlanná válik. Mivel sok más faj is hasonló ökológiai igényekkel rendelkezik, mint a harkályok, az utóbbiak jelenléte az élőhely számukra is jó minőségére utal. Mivel a harkályok többsége állandó madár, a vonuló fajoknál megbízhatóbb indikátorok, hiszen azoknak az állományait nem csak a költőterület, hanem a vonuló- és telelőterület élőhelyeinek állapota is befolyásolja. A harkályok többsége továbbá számos rejtett életű vagy más okból nehezen észlelhető erdei fajhoz képest jól detektálható és viszonylag könnyen felismerhető, ami nyilvánvalóan kulcsfontosságú aszpektusa az indikátorfajoknak.


Havasi cincér / Alpine Longhorn Beetle
Fotó: Gerard Gorman
 

A harkályokat továbbá esernyőfajként is számon tartják, mivel védelmük közvetetten sok más fajra is kihatással van, amelyek ugyanannak az ökológiai életközösségnek képezik részét. A harkályok, mint viszonylag könnyen “népszerűsíthető” fajok védelme érdekében kezelt erdők tehát számos más fajnak is élőhelyet nyújtanak. Bár élőhelyi igényeik elsőre nagyon eltérőnek tűnhetnek, rengeteg más madárfaj, továbbá emlősök, kétéltűek és hüllők, gerinctelenek és gombák fennmaradását jelenthetik azok az élőhelyek, amelyek megóvását a harkályvédelmi intézkedések “esernyője” biztosítja.


A harkályokat esernyőfajnak is nevezik / Woodpeckers are called umbrella species
Fotó: Gerard Gorman