2014.05.13
Gömör-Tornai Helyi Csoport

Ismerjük meg jobban a fehér gólyát!

A Gömör-Tornai Csoport évtizedek óta foglalkozik a fehér gólyák védelmével. A működési területen 1989-ben kezdődött a gólyaállomány részletes felmérése, s ez napjainkban is folytatódik. A költőhelyek fenntartása, a veszélyes fészkek biztonságossá tétele, az áramütés-veszélyes helyek megszüntetése, illetve a gólyafészkek közelében lakó emberek gólya- és természetvédelmi tudatosságának növelése szerepelnek a legfontosabb gólyavédelmi célok között.

E folyamat részeként 2013 során szemléletformáló oktatási programot dolgoztunk ki 4 különböző korosztály számára. A kisebbeket vidám, játékos foglalkozások keretében, a nagyobbakat pedig érdekes vetített előadás során ismertetjük meg a fehér gólya életének titkaival és védelmének lehetőségeivel.

            2014 február-április folyamán 11 általános iskolában közel 1500 gyerek és tanáraik ismerhették meg jobban a magyar nép kedvelt madarát a foglalkozások során. A program e szakaszának lezárásaként az Aggteleki Nemzeti Parkkal együttműködésben egy közel 120 főt megmozgató nagyszabású vetélkedőt szerveztünk a bódvaszilasi Művészetek Magtárában, ahol az oktatási programban közreműködő iskolák 27 csapata mérhette össze tudását a vetélkedő 5 állomásán fehér gólyával kapcsolatos játékos feladatok során. Az indulásra várakozó és a vetélkedőt már befejező diákokat gólyás kézműves foglalkozás és madarakról szóló filmek szórakoztatták. Az oktatási program sikerességét, s a csapatok és tanáraik lelkesedését igazolta a pontszámok között mutatkozó minimális eltérés, így egy résztvevő sem hagyta el ajándék nélkül a Magtár épületét.

A szemléletformáló tevékenység folytatásaként május-június során a területen található óvodákat látogatjuk sorra mesés, játékos gólyás foglalkozással.

A szemléletformáló program és a vetélkedő a Svájci Hozzájárulási Programon keresztül, a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg az Északi Gólyahír SMCA-2013-0911-Z számú projekt keretében.