2021.10.19

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

2021. október 19-én egy fiatal gatyáskuvik került a szegedi Fehér-tavon működő gyűrűzőállomás egyik,-fűzfabokrokkal tarkított csatornán található-, hálójába. Ez apró termetű bagoly nagyon ritka költőfaj hazánkban, eddig Magyarországon csak a Bükkben és a Zemplénben találtak bizonyítottan fészkelő párokat. A költőpárokon kívül rendkívül ritka kóborló, mindössze 15 előfordulása ismert, ezek többnyire magányos példányok voltak.


Gatyáskuvik gyűrűzés után (Fotó: Tokody Béla)

Ez a harmadik gyűrűzése ennek a kuvik-méretű kis bagolynak, amelynek dél-alföldi előfordulása meglepő, mivel a területet egyik oldalról egy szikes gyep, másik oldalról pedig egy széles nádszegélyű halastó határolja.


A madár elengedés után (Fotó: Tokody Béla)

A faj fiataljai őszi időszakban jellemzően kóborolnak, valószínűleg ez az oka a gatyáskuvik szokatlan helyen történő előfordulásának. A madarat  elengedés előtt terepmadarászok tucatjai tekintették meg.


Gatyáskuvik fotózás (Fotó: Tokody Béla)

 

Tokody Béla