2014.05.15

„Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken” projekt félidei eredményeinek és kiadványának bemutatója

2012 nyarán a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével és a Szent István Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának részvételével program indult a hazai Natura 2000 területek állapotának alaposabb megismeréséért és természeti értékeinek megőrzéséért.

A "Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken" című projekt célja a Natura 2000 területek kedvező természetvédelmi helyzetének hosszú távon történő biztosítása, természetvédelmi, gazdasági, gazdálkodási és társadalmi szempontból is fenntarthatóságot szolgáló kezelési javaslatok kidolgozásával.

2014. áprilisában a projektünk a teljesítés félidejéhez ért, ezért elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy számot adjunk az eddig elért eredményeinkről, valamint bemutassuk a gazdálkodóknak szánt "Terepi madárhatározó gazdálkodóknak" című kiadványunkat. A kiadvány bemutatójának az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ biztosított helyszínt, a programban pedig a könyv elkészítésében részt vevő Vidékfejlesztési Minisztérium és az MME szakemberei tartottak előadásokat a mezőgazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról.

A kiadvány ötlete az RSPB hasonló, a mezőgazdasági területeken dolgozók részére készült kiadványán alapszik, de az egyszerű határozó funkción felül mindenképpen szerettünk volna a gazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról szóló információkat is adni, a gazdálkodók környezettudatosságát erősíteni. A kiadvány korlátozott számban elérhető az MME Központi Irodájában.

Előadások:

Balczó Bertalan - Mezőgazdasági élőhelyek természetvédelmi kihívásai

Dr. Szép Tibor - Múlt-jelen-jövő (?) - változások az agrártáj biológiai sokféleségében

Tóth Péter - A „Terepi madárhatározó gazdálkodóknak” című kiadvány bemutatása