2017.08.21

Felismernénk a vadgerlét?

Mindenfelé látható, mégis kevesen ismerik, a vonulás megindulása előtt azonban még van egy kis időnk megfigyelni. 

A vadgerle hazánkban mindenütt elterjedt, így viszonylag gyakran találkozhatunk vele fasorok, erdőszélek, ligetes rétek közelében. Igazából amint elhagyjuk a településeket, jó esélyünk van rá, hogy megfigyeljük, ráadásul jellegzetes hangja messziről elárulja jelenlétét. Vonuló faj, május és szeptember között tartózkodik nálunk. 

Az alábbi videó sokat segíthet a hangfelismerésben:

A vadgerle nagyon hasonlít egyik mindenki által ismert, hétköznapi madarunkra, a balkáni gerlére. A köztudatban ez a két faj kicsit össze is mosódott, hiszen vadgerlével alig találkozunk a hétköznapjainkban, neve azonban mesékből, népdalokból ismerősen cseng, ezért aztán a vadgerle szó hallatán sokan egyből a balkáni gerlére gondolnak. A balkáni gerlével főként településeken találkozhatunk. Állandó madarunk, télen-nyáron a közelünkben él. 


Balkáni gerle (Fotó: Orbán Zoltán).

Jellegzetes, huhogásra emlékeztető hangja biztosan sokaknak ismerős:

A nyári időszakban gyakran láthatjuk a két fajt együtt, csapatosan táplálkozni learatott gabonaföldeken. Szerencsére van egy-két olyan faji jellegzetesség, amik segítségével akár messziről is szabad szemmel el tudjuk különíteni a két fajt.

Ugyan a vadgerle szárnya nagyon szép mintázatú, ennél feltűnőbb jegyekre kell hagyatkoznunk, ha egy hirtelen felszálló galambcsapatból szeretnénk kiszúrni a balkáni és a vadgerle egyedeket. Amint az alábbi összehasonlításon is látható, ilyenkor érdemes inkább a sötét és világos színek arányát figyelni. A legfeltűnőbb jegyek egyike, hogy a vadgerle farktollai nagyon sötétek, a farok szélén pedig egy széles fehér sáv van. Ezzel szemben a balkáni gerle egyöntetűen szürke. A vadgerle összességében kicsit sötétebb és kisebb méretű is a balkáni gerlénél. 


Balkáni gerle-balra és vadgerle-jobbra (Fotók: Nigel Branchett és www.ihunt.gr). 

 

Göcző Gabriella