2022.05.11

Fecskepanzió épült Kondoroson

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A közelmúltban pályázati forrásból egy fecskepanzió is elkészülhetett a város központjában, amit számos érdeklődő jelenlétében avatott fel a Tópart-sétányon Hovanecz András, a Kondorosi Kertbarát Kör elnöke, Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere és Lovászi Péter, az MME munkatársa.

Kondoros a Békési-síkon fekvő város, ahol a jó termőföldek miatt magas a szántóterületek aránya és kevés a természetes állapotban lévő élőhely. Kiemelkedő természeti érték a fokozottan védett kónya zsálya két hazai, természetes élőhelyének egyike, az alig 1 hektáros gyepterület helyi védelem alatt áll. Az ilyen adottságok mellett különösen fontosak a hasonló kezdeményezések, mint közel 50 éves, több mint száz tagot számláló kertbarát kör fecskevédelmi törekvései.