Fecskefigyelő események tavasztól-őszig

A fecske költőtelepek és fecskekutató táborok életének, a tavaszi érkező madarak és az őszi gyülekező csapatok megfigyelése érdekes élmény, egyben jó alkalom arra, hogy kimozduljunk otthonról, az óvodai csoportszobákból és iskolai osztálytermekből. Ezért az MME a 2010-es fecske évtől kezdődően, április és szeptember között több fecske eseményre is hívja az érdeklődőket.

 

Fecskeváró – április-május

A Tavaszi madárles program a lakosság segítségével egész Európában nyomon követi négy faj: a fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske tavaszi érkezését. Azt javasoljuk a kirándulni vágyó iskolai osztályoknak, szakköröknek, baráti társaságoknak, családoknak, hogy áprilisban és májusban szervezzenek kisebb túrákat, figyeljék az eget, jegyezzék, majd töltsék fel az első megfigyeléseket a program magyar nyelvű oldalára.

 

Partifecske nap - Tiszai hajókirándulás partifecske telepekre  – május

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske telepei, melyek egyben az utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei a fajnak kontinensünkön.  Az MME a 2010-es fecskevédelmi évben hagyományteremtő szándékkal indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot. A különleges madármegfigyelő sétahajózás keretében két napon keresztül, naponta legalább három alkalommal mintegy két órás utakat teszünk egy kétfedélzetes hajón a nászidőszakban nyüzsgő partifecske kolóniákhoz.


Kisfilm a 2011. évi program első ...


... és második napi kishajós programjáról (Videók: Orbán Zoltán).

 

Fiókaköszöntő – június-augusztus

Az afrikai telelőterületekről április-májusban hazaérkező fecskéink napok alatt párba állnak és költeni kezdenek. Június-augusztusban akár két fészekaljat is felnevelnek, ez a hatalmas munka gyakran még szeptemberre is áthúzódik. Ebben az időszakban országszerte látogatásokat szervezünk fecske költőtelepekre, ahol madarász túravezetőink segítségével az érdeklődők bepillanthatnak a fecskék izgalmas közösségi életébe. 


A gyakran többszázas fecske fészektelepek nagyon látványosak.
Molnárfecske telep Tiszavasváriban (Videó: Orbán Zoltán).

 

Bemutató fecskegyűrűzések – június-augusztus

A fecskevédelem egyik legfontosabb feladata az adatgyűjtés, az állományváltozások nyomon követése. Ebben a munkában fontos szerepe van a költőpárok és a fiókák jelölésének - a madárgyűrűzésnek. Ezek a madárgyűrűzési akciók a legizgalmasabb, legjobban kedvelt közösségi programjaink, hiszen testközelből lehet megismerni az addig csak repülve látott madarakat. A telepeken tett néhány órás látogatásaink során függönyhálókkal befogjuk a madarakat, majd néhány perces mérést, és a gyűrű felrakását követően már repülhetnek is tovább; ahol lehetőség van rá, a fészekben ülő fiókákra is gyűrű kerül. Eközben az érdeklődők a gyűrűző kollégáinktól hallhatnak a fecskék életének és vonulásának izgalmas részleteiről, és magáról a madárgyűrűzésről. Természetesen a befogott madarakat fotózni és videózni is lehet, illetve meg is lehet simogatni.


Akár ilyen szokatlan, vöröses színezetű (jobbra) füsti fecskét is
láthatunk, ha ellátogatunk egy őszi fecskegyülekezést megfigyelő
és gyűrűzési eseményre (Fotó: Németh András).

 

Fecskebúcsúztató – szeptember

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a madárvonulás, ezen belül is különös élmény a nádasokban éjszakázó, sokszor tízezres fecske (és seregély) csapatok megfigyelése. A behúzások az esti szürkület előtt kezdődnek, és sötétedésig tartanak. Több ilyen nagy gyülekezőhely mellett működik gyűrűző táborunk, így a résztvevők nem csak a füstként kavargó madárcsapatokban gyönyörködhetnek, de részt vehetnek az esti fecskebefogásban, majd az éjszakába nyúló gyűrűzésen is.


Éjszakázó fecskecsapatok hajnali és esti húzása, ...


... és gyűrűzésük a Sumonyi Madárgyűrűző állomáson (Videók: Orbán Zoltán).

 

Nem kell érteni a madarakhoz!

Rendezvényeinken alapelv, hogy a részvételnek nem feltétele a madártani ismeret! Felkészült terepi vezetőink, környezetpedagógusaink minden érdeklődőt szeretettel várnak, és gondoskodunk a szükséges madarász felszerelésről is!

 

Hol tájékozódhatom?

Az aktuális programok helyszíneiről, időpontjairól és eseményeiről részletesen beszámolunk a honlap kezdő oldalán a legfrissebb hírekben.  Akinek nincs Internet hozzáférése, telefonon érdeklődhet az egyesület központi telefonszámán (06-1/275-6247).

 

Miként vehetek részt?

A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre jönni a megadott időpontban. További információ a szervezőknél kérhető. Nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák részvétele esetén azonban javasoljuk az előzetes egyeztetést!

 

Mit vigyek magammal?

Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, ami védelmet nyújt akár a kánikulai, akár a hűvös, esős időben, valamint a megfelelő mennyiségű ivóvíz és úti élelem. Hasznos lehet a szúnyogriasztó is. Akinek van távcsöve, jó ha elhozza, az eseményeken természetesen fotózni, videózni is lehet.

    

Orbán Zoltán