Bükki Helyi Csoport

X. Tiszalúci gyűrűzőtábor

-
,

Magyarország

A tábor minden évben két hétig várja a látogatókat A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának szervezésében, több gyűrűző és "táborlakó" önkéntes segítségével! 
A madárbarátoknak érdemes hozzánk ellátogatniuk, mert ritkán vagy alig látott madárfajokkal ismerkedhetnek meg!
 

A madárgyűrűző tábor idei időpontja: 2023. július 22 szombat - augusztus 6. vasárnap

A tábort a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

Jelentkezés, további információ:
Előzetes bejelentkezés a 30/2070-225 telefonszámon Somoskői Péter MME Bükki HCS alelnökénél lehetséges! Várjuk mind a madarászni vágyók, mind a lelkes "táborlakó", segédkező önkéntesek segítségét!

Hol: ⛺️
Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Bátka-köz
A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 4 km-re az egyetlen jobb oldali betonozott úton kell lefordulni a tanyáig, majd itt újra jobbra a földúton kb. 300 m után ismét jobbra a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre ahol már meglátni a sátrakat. Koordináta: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84),  802367 Y, 298594 X (EOV). 

Programok: 🐦
Madárfogás, madárgyűrűzés (18 db 12 m hosszú hálóval) és megfigyelés, madártani és természetvédelmi ismeretszerzés. Emellett csillagos éjszakák, csend, nyugalom tábori élet.
A tábor közelében nádas és bokros terület is fekszik, így mindkét növényzettípus madarai a hálóba kerülhetnek. Ezen megfigyelhető csoportok, fajok: nádi poszáták, pl: nádirigó, énekes-, cserregő-, foltos nádiposzáta, függőcinege, tücsökmadarak, törpegém, cinege fajok, poszáták pl: kis-, mezei-, karvaly poszáta, gébicsek, rigók. A hálóba került madarakon kívül repülő "nagy madarak " megfigyelésére is számíthatunk, mint gólyák, gémek, ragadozó madarak.

Szállás, étkezés, fürdés: 
A szállást nomád körülmények közt, az étkezést pedig többnyire önellátóan oldjuk meg egy-egy közös bográcsolással és főzéssel megfűszerezve! Fürdés nap - (esetleg gáztűzhelyen) melegítette vízzel, ponyvával körülvett tábori zuhanyban, természetesen tábori WC is van. Ez évtől gaz üzemű hűtő is rendelkezésre áll.
Költségek:
Az MME tagsággal nem rendelkezők 500 Ft/nap adomány ellenében látogathatják a tábort.
A tábor építésben és bontásban való közreműködéssel le lehet dolgozni a részvételi díjat!

Mire készüljünk? 
A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számítani a szúnyogok jelenlétére. Ajánlott napközben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, kalap, esetleg szúnyogriasztó használata.

Ajánlott ruházat, felszerelés:
A fentebb leírt ruházaton kívül még melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma a nádasba, esőkabát, papucs, elemlámpa. Olvasnivaló, esetleg kisebb társasjátékok napközbenre, amikor kevesebb a madár. Távcső, fényképezőgép. Tányér, evőeszköz, pohár, papír törlő; tisztálkodó szerek, törülköző, egyéni gyógyszerek.


A táborban 12 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott!

Tiszalúc