2023.04.01

Év lepkéje megfigyelési verseny

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya adatgyűjtési versenyt hirdet a 2023-as Év lepkéje, a fecskefarkú pillangó kapcsán. Az első 5 legtöbb megfigyelést összegyűjtő versenyző részesül értékes díjazásban. Az eredményhirdetés időpontja: 2023. december 4.

A 2023-as Év lepkéje, a fecskefarkú pillangó (Papilio machaon) az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott. A játék célja, hogy felhívjuk a figyelmet az ezt a fajt, valamint általánosságban a lepkéket érintő természetvédelmi problémákra és ritkulásuk okaira. Továbbá a játéknak tudományos vonzata is van, hiszen minél több megfigyeléssel és információval rendelkezünk egy adott fajról, annál könnyebb a védelme érdekében lépéseket tenni, valamint az állománynagyság nyomon követésében is segítséget ad.

Szabályzat és a pályázás menete:

A játék csak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya által kihirdetett 2023-as Év lepkéjére, azaz a fecskefarkú pillangóra vonatkozik. A versenyben ennek a fajnak bármely stádiumáról készült fénykép elfogadható: pete, hernyó, báb, kifejlett lepke. A bábbőr/bábhüvely vagy egyéb testrész, valamint elhullott állat NEM fogadható el. Bővebben az Év lepkéjéről (regisztráció előtt érdemes tanulmányozni): https://www.mme.hu/ev-lepkeje-2023-fecskefarku-pillango

 A díjazás a találatok száma alapján történik. A díjakat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya juttatja el a nyertesek részére. A fecskefarkú pillangó védett. A játékra befogott, nevelt és manipulált állatokról történt megfigyelések NEM nevezhetők. A versenyben való részvételhez az etikai szabályokat kérjük betartani.

A játék a 2023-ban gyűjtött megfigyelésekre vonatkozik. Régebbi megfigyelésekkel NEM lehet versenyezni. A feltöltési időszak 2023. április 3-tól 2023. november 30-ig tart. Ebben az időszakban bármely 2023-ban gyűjtött megfigyelést fel lehet tölteni. A játékban való részvétel nincsen korhoz kötve, bárki részt vehet benne. Csak SAJÁT megfigyelésekkel lehet nevezni.

A megfigyeléseket az izeltlabuak.hu oldalon gyűjtjük. A játékban való részvétel izeltlabuak.hu regisztrációhoz kötött. Regisztráció: https://www.izeltlabuak.hu/register/ A korábban regisztrált felhasználóknak természetesen nem szükséges újabb fiókot létrehozniuk.

A játékban való részvétel ingyenes, de egy további regisztráció szükséges. Ennek során a teljes nevet, e-mail címet, postázási címet, valamint az izeltlabuak.hu oldalon regisztrált felhasználónevet kötelező megadni. A versenyző a Küldés gomb lenyomásával hozzájárul megadott adatainak kezeléséhez. Egy versenyző egyszer nevezhet. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/1poEgoxJYQS32CYUQCtiXfOPNpnZpfd3euFe91sSaIJ0/
Regisztráció után ezen a felületen lehet megfigyelést rögzíteni: https://www.izeltlabuak.hu/talalat/uj

Egy megfigyelés elfogadásához minimum a következő információkat kötelező megadni:
- Fénykép a lepkéről. Bármilyen készülékkel készült kép elfogadható, a lényeg, hogy felismerhető legyen a lepke.
- Találat időpontja. A rendszer automatikusan kitölti a kép adatai alapján, csak hibás dátum esetén kell felülbírálni.
- Helyszín. A térképre kattintva lehet elhelyezni a jelölőt. Csak pontos helyszínnel ellátott találatok fogadhatók el.

További értéket ad a találathoz:
- Megjegyzés. A megfigyelés körülményei, megfigyelt viselkedés, stb.
- Példányszám. Mennyi egyed volt egyszerre a találat helyén.
- A feltöltött megfigyeléseket szakemberek bírálják el.

NEM minősül több találatnak, ha egy helyszínről, egyazon napon több megfigyelés kerül feltöltésre. A feltöltés során lehetőség adódik példányszám megadására. Külön találatnak minősül, ha két megfigyelés pontja között legalább néhány száz méter különbség van vagy ugyanazon a helyszínen a két megfigyelés között legalább egy nap eltérés van.