Dombóvári Helyi Csoport

„Túzoktól a szalakóták védelméig”

-
,

Magyarország

Adult szalakóta gyűrűzés után (Fotó: Lendvai Csaba)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 50 éves jubileuma alkalmából helyi csoportunk több előadást, terepi programot, kiállítást és nyílt napot rendez 2024-ben. A helyi csoport éves munkájának bemutatása (febr.2.), majd Madagaszkár sziget élővilágának, kiemeleten a madárvilágának bemutatása után (febr. 16.) harmadikként az MME legsikeresebb fajvédelmi programjainak eredményeiről lesz szó.

Az előadáson megtudhatja, hogy mi okozta a túzok, a rétisas, a parlagi sas, a kékvércse, a fehér gólya, a gyöngybagoly, a kerecsensólyom és szalakóta állományának rohamos csökkenését hazánkban. Gyönyörű képeket láthatnak a fokozottan védett fajokról, sok-sok információt hallhatnak az állománycsökkenés okairól, a védelmi megoldásokról, több száz lelkes madarász évtizedes kitartó kutató és védelmi munkájáról. Természetesen megemlítjük az EON, a vadászok, az erdészek, a földtulajdonosok szemléletében történő változásokat is, ami nélkülözhetetlen volt a látványos eredményekhez. A természetben minden mindennel összefügg, bárhol beavatkozik a rendszerbe az ember annak rövidebb vagy hosszabb távon negatív, ill. pozitív következménye lesz.
A bemutatott nyolc faj esetében sok példát láthatnak erre.

dombóvár mme előadás

 

Sok szeretettel várjuk az előadásra az MME tagokat, a madarak iránt érdeklődőket, családokat, vadászokat, gazdálkodókat, erdő, rét, művelt területek tulajdonosait.