Éjszakázókasok az etető közelében

Az etetőkre járó énekesmadarak mintegy fele nem odúköltő. Ezek a madarak éjszakára fák, bokrok ágai között, lehetőleg örökzöldek télen is leveles sűrűjébe húzódnak. Létezik azonban egy olyan madárvédelmi eszköz, az éjszakázókas, amivel akár a lombhullató fák és bokrok csupasz ágai között, a falakra felfuttatott vadszőlőben és épületeken is kialakíthatóak védett éjszakázóhelyek a nem odúköltő fajoknak is.


A mesterséges odúk telepítésének legjobb időszaka éppen azért az ősz, mert így ezeket a madarak nemcsak a költési, de a telelési időszakban is használhatják éjszakázásra. Mi a helyzet azonban a nem odúköltő fajokkal, melyek tudomásunk szerint nem használják az odúkat éjszakázásra? Számukra különösen fontosak a télen is szélvédett örökzöldek, de segíthetjük őket éjszakázókasokkal és az ágak között lévő fészkek kora tavaszig történő meghagyásával is.
 

Az éjszakázókas

Ez a mesterséges "B" odúnál kisebb, kúp vagy ovális alakú, zárt, fonott kosárka örökzöldek (például tiszafa) leveles ágaiból vagy háncsból készül. Az alapi rész közelében van rajta egy apró bejárat, ahol a madarak be tudnak jutni. Az éjszakázókasba akár meggyvágó méretű madarak is beleférnek, a kisebb fajokból pedig több példány is összebújhat. Az éjszakázókasok tetején mindig van egy nagyméretű hurokfül is, amivel az eszköz könnyen kiakasztható.

 

Kihelyezés

Az éjszakázókas egyesével, de akár csoportosan is kihelyezhető. A fejmagasság már megfelelő, de ha kell, bokrok sűrűjében ennél alacsonyabbra is kitehető. A lényeg, hogy lehetőleg már eleve szélvédettebb helyet: örökzöldeket, keleti vagy déli kitettségű falszakaszt és ereszaljat, lombhullató bokrok sűrűjét válasszunk. A kas bejárata ne az északi, hanem a déli félkörirányba nézzen, mert a csapadékot és szeleket hozó frontok többnyire észak felől érkeznek.

A telepítést megkönnyíti, hogy nem kell ragaszkodnunk az etető közvetlen környezetéhez. A madaraknak nem jelent problémát, ha a védett éjszakázóhelyekért akár több száz métert kell repülniük. Ha több éjszakázókasban gondolkodunk, néhányat tegyünk az etető közelébe, a többséget pedig egy kb. 30–50 m sugarú területen szétszórva, egyesével és kisebb csoportokban.


Ez a 33 fotóból álló összeállítás bemutat néhány ötletadó helyszínt - katt a képre.
A felvételeken az éjszakázókasok a jobb szemléltetés érdekében sokszor a
növényzet felszínén, "besüllyesztés" előtt láthatók. Ez a megoldást a beszoktatási
időszakban amúgy is hasznos lehet, hogy a madarak előbb megtalálják és használatba
vegyék az eszközöket. Ha már használják, akkor akár beljebb is telepíthetjük, de
erre nincs feltétlenül szükség (Fotók: Orbán Zoltán)
.

 

A cél az éjszakázókasok esetében is hasonló a Madárbarát kert program összes többi lakossági madárvédelmi eszközéhez: természetközeli élőhely feltételeit biztosítva vonzóvá tenni tollas barátaink számára a környezetünket, hogy ott megtelepedve, oda visszajárva – miközben normális életüket élik – egész évben, napról napra gyönyörködtessenek is bennünket.

 

Költőhelynek is jó

Volt már rá példa, hogy a növényzet sűrűjébe kihelyezett éjszakázókasba nyáron ökörszem épített fészket és nevelt fiókákat. Ezért a kasokat érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe véve telepíteni, illetve egész évben kint hagyni és rendszeresen ellenőrizni.


4 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Arról, hogy a madarak használják-e éjszakázásra a kasokat, az ezek padlóján felhalmozódó ürülékcsomók árulkodnak.

A fészkek is alkalmas éjszakázóhelyek!

Az odúkban lévők mellett a fák, bokrok ágai közé, épületekre és egyéb helyekre épült kisebb-nagyobb madárfészkek is használatban maradhatnak a költési időszakon kívül. A puha és jól szigetelő anyagokkal bélelt, mély fészekcsészék szélmentes éjszakázóhelyeket jelentenek; a varjak nagy és a fehér gólyák óriási fészkeinél pedig a kisebb madarak a fészket alkotó ágak között is el tudnak bújni.


Éppen ezért az ágak közé épült, épületeken készült kisméretű, növényi szálakból
álló, "egyszer használatos" használt fészkek leszedésével érdemes a következő
tavaszig várni, hogy télen ezekben is éjszakázni tudjanak a madarak.
7 fotó - katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Éjszakázókasok beszerzése

Az MME Természetbarátok Boltjában törekszünk arra, hogy őszre legyen raktáron éjszakázókas készlet. Mivel ezt az eszközt beszállítóktól szerezzük be, ahonnan az ellátás meglehetősen kiszámíthatatlan, kérjük, érdeklődjön telefonon vagy e-mailben, hogy van-e raktáron az eszközből. Köszönjük!


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Orbán Zoltán