2022.02.25

Díjazott lett Magyarország madáratlasza

A Highlights of Hungary 2014-től mutatja be a legkiválóbb magyar teljesítményeket az egész Kárpát-medencében, amelyek közé 2021-ben egyesületünk programja is bekerült. Köszönjük a jelölést Trellay Leventének és köszönjük a szavazatokat, amelyek alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország madáratlasza programja a 2. helyen végzett.

A 2. helyezésen túl a KPMG fenntarthatósági különdíjával is gazdagodtunk, amely megjelenésekkel, bemutatkozási lehetőségekkel, tanácsadással segíti majd madár- és természetvédelmi munkánkat.

A most díjazott kötet közel 2000 önkéntes munkája eredményeként, tízéves előkészítés, tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, írás, lektorálás után jelent meg 2021. szeptember végén, amely a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalja össze. Ha a kedvtelésből terepre járó emberek egységes módszerrel, szervezetten gyűjtik adataikat, ahogyan azt egyesületünk teszi, megsokszorozható e hobbi eredménye és létrejöhet egy kötet, mely 800 oldalon, 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, másfélszáz fotóval mutatja be, a vadon előforduló hazai madárfajaink elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét. A 30 millió adatrekordból, nemzetközi szinten is kiemelkedő modellezéssel előállított térképek és grafikonok, a 64 szerző által készített leírásokkal együtt a lehető legteljesebb képet adják a hazai madárfajok állományáról. Az eredmények a természetvédelmet is segítik, az emberiség számára is hosszú távon élhető környezet megóvásában. Így lesz egy országot lefedő közösség kedvtelésből végzett munkájából, a civil és az állami szféra együttműködésével, a közösséget, mindannyiunkat szolgáló eredmény.

A könyv nyomdai előkészítését és nyomtatását az Agrárminisztérium, mint kedvezményezett szervezet által koordinált a KEHOP-4.3.0.-VEKOP-15-2016-00001 számú, „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” című projekt finanszírozta.

https://www.mme.hu/madaratlasz (magyar)

https://www.mme.hu/birdatlas (angol)

https://www.facebook.com/madartaniegyesulet/photos/a.329257011390/10159267722596391/