2019.09.16
Csongrád Megyei Helyi Csoport

Jelentkezz a Beretzk Péter Madártani Versenyre!

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére.

 

Miről szól a Beretzk Péter Madártani Verseny?

A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019 szeptemberétől 2020. márciusig zajló online madárismereti vetélkedő, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja szervez. A versenyen résztvevő diákoknak a Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

 

Kik jelentkezhetnek?

A versenyfeladatok meghirdetése két korosztályban, Közép- és általános iskolás felsős (ötödik osztálytól) kategóriában történik. A versenyre az egész országból várjuk a diákok jelentkezését! Aki az elmúlt években már ért el helyezést - vagyis részt vehetett jutalomtáborban - is elindulhat, és megmérettetheti magát, ám az új indulókra való tekintettel őt díjazni nem fogjuk.

 

Hogyan tudok csatlakozni?

Kövesd az MME honlapjának aloldalát (http://www.mme.hu/csongrad_megyei_helyi_csoport), illetve a csoportunk Facebook oldalát (http://www.facebook.com/mmecsongrad/), ahol szeptembertől minden hónap 15-én közzéteszünk egy 10 feladatból álló tesztsort. A megoldásokat elektronikusan a következő e-mail címre várjuk: palyazat@mme.hu

Aki az első négy feladatsorra küld megoldást legkésőbb 2020. JANUÁR 31.-IG (ÚJ HATÁRIDŐ) (ajánlott havonta, de lehet akár egyben a 4 feladatsorra válaszolni, a határidő betartása fontos!), azok a 2020-as év február és március hónapjában emailben kapják a további feladatokat, tehát a verseny ez a része már nem nyilvános!

 

Mit nyerhetek?

A verseny első 6-6 helyezettje (általános és középiskolás korosztályból) részt vehet az 3. Beretzk Péter Természettudományos Táborban. A szegedi Fehér-tavon, a Szalakóta Látogatóközpontban rendezett hatnapos (vasárnaptól péntekig) nyári tábor során a résztvevők megismerkedhetnek a Dél-Alföld egyik kiemelkedő vizes élőhelyével, betekintést nyerhetnek a terület élővilágát érintő tudományos kutatásokba, illetve megismerhetik e páratlan természeti értékek védelméért folytatott természetvédelmi tevékenységeket.

A határon túli nyertesek utazási költségének felét helyi csoportunk állja! 

 


Beretzk Péter Természettudományos Tábor résztvevői a pallósoron

 

Fontos időpontok

2019.szeptember 16. A havi versenyfeladatok közzététele

2019. október 15.  A havi versenyfeladatok közzététele

2019. november 15. A havi versenyfeladatok közzététele

2019. december 13. 4. feladatsor kiküldésének határideje 

2020. január 31. Az online versenyfeladatok megoldásának és beküldésének határideje (az első 4 feladatsor)

2020.február 15. Az 5. feladatsor kiküldésének határideje (emailben, csak azoknak, akik az online feladatokra küldtek megoldást)

2020. március 15. A 6. feladatsor kiküldésének határideje.

2020. március 31.  A verseny eredményeinek kiküldése minden résztvevő számára, a 6-6 első helyezett kiértesítése

2020. április 15. A nyári tábor pontos időpontjának és a részletes programok kiküldése

 

Ki volt Beretzk Péter?

Dr. Beretzk Péter a múlt század egyik kiemelkedő ornitológusa volt, aki évtizedeken keresztül kutatta a szegedi Fehér-tó madárvilágát. Áldozatos munkájának köszönhetően itt alakult meg az ország egyik első védett madárrezervátuma. A madártani kutatások mellett kiemelt figyelmet fordított az érdeklődő fiatalokra is, így madarászok egész generációját nevelte ki a Dél-Alföld térségében. Tevékenysége elismeréseképpen a hálás utókor „A Fehér-tó atyja” névvel illeti a kiváló tudóst.


Dr. Beretzk Péter egy függőcinegével


Dr. Beretzk Péter a szegedi Fehér-tavon