2015.07.15
Budapesti Helyi Csoport

Újabb tanösvény Budapesten

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja évek óta sikeresen hajt végre a főváros védett és védelemre érdemes területein természetvédelmi programokat. Tevékenységünk megerősítéséhez jelentékenyen hozzájárul, hogy a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alap pályázatán rendszeresen indulunk, melynek köszönhetően még több lehetőségünk nyílik Budapest természeti értékeinek hatékony megvédésére.

A fővárosi pályázataink egyik fő alkotóeleme a helyi védettségű területeken létesítendő tanösvényhálózat kialakítása, folyamatos bővítése és karbantartása.

2015-ben Budapest legfiatalabb védett területén, a 2014 január 1-én oltalmat kapó Felsőrákosi-réteken létesítettünk újabb tanösvényt, a kijelölt útvonalon 12 darab tábla kihelyezésével. A közel 2 kilométeres körtúrán a védett terület és közvetlen környezetének legérdekesebb tájait lehet bebarangolni, mely családoknak és iskolás csoportoknak is kitűnő program. A X. kerület kevésbé ismert részén sok információt találhatunk az itteni élővilágról, de helytörténeti és kultúrtörténet érdekességek is helyet kaptak a táblákon. A terület növény- és állatvilága egész évben tartogat meglepetéseket az érdeklődők számára, ezért mindenkit csak buzdítani tudunk a Felsőrákosi-rétek meglátogatására.

A tanösvény létrehozását a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta!


A tanösvény 2. táblája (Fotó: Bajor Zoltán)


A táblák strapabíró faanyagból készültek. (Fotó: Bajor Zoltán)


A Felsőrákosi-rétek állatvilága (Fotó: Bajor Zoltán)


A tájidegen fajokról is szó esik. (Fotó: Bajor Zoltán)


A tanösvény útvonala (Forrás: Google Earth)