2014.09.22
Budapesti Helyi Csoport

A túzok utcai peletúra

Tavaszi odúellenőrzést már évek óta tartunk, de őszit most először szerveztünk. Az MME fennállásának 40. évfordulója kapcsán az év madara a túzok lett, így a Túzok utca meglátogatása sem maradhatott ki ebben a szezonban. 2007 óta óta kezelünk itt egy 13 odúból álló telepet.

Elsősorban cinegék használják a B odúkat, de nyár végétől egészen más élőlények jelennek meg bennük.

A 12 db odú egyike levétel közben (Fotók: Lendvai Csaba).

Már a telep elindítása után kiderült, hogy a mogyorós pelék – ahogy az ország számos pontján is – előszeretettel használják ezeket az odúkat. Korábban nem is tudtunk kőbányai előfordulásukról, így a madaraknak címzett élőhelyfejlesztés egy ilyen érdekes “mellékterméket” is szolgáltatott. Többek között ez is segítette, hogy a terület idén január 1-étől fővárosi helyi jelentőségű védett területté vált.

Mogyorós pele B odúban.

A 11 db B és s 2 db D odúban elsősorban széncinegék költenek. Az 13-ból 11-ben volt költés, a fészek alapján be tudtuk azonosítani, hogy széncinege volt az albérlő. Négy odúban találtunk mogyorós pelét, és további négyben láttuk az általa behordott növényi anyagot. Az egyikben szaporodott is, mivel egy kis méretű kölyköt is megcsodáltunk az ivarérett példány mellett. A hazai három peléből ez a legtöbbször mesterséges odúban is előforduló faj, de bizonyos területeken nagy és erdei pele is megtalálható.
A telep minden odúját Juhász Imre, Bebesi Zoltán és Ifj Bebesi Zoltán segítségével leemeltük és kitisztítottuk. Ahol pelét találtunk, ott nem bolygattuk meg a “rendet”. Fontos tudni, hogy ezek a kisemlősök, csak a fagyokig használják az odúkat, utána lehúzódnak a gyökérzónába és ott alszanak téli álmot. Akkor már szabad kitisztítani az odvakat.
Az emlősök között egy másik fajt is regisztrálhattunk mint odúhasználó, ugyanis egy mókus rendesen megrongálta az egyiket, amelyet Imre bá, már megszokott felkészültségének és persze szakértelmének  köszönhetően, sikerült helyreállítani.

A mókus nem viccel…

… de Imre bá sem.

Azért madarakra is odafigyeltünk. A fasorban nagyon sok énekes mozgott, többek között fitisz-, sisegő és csilpcsalpfüzikék, szén- és kék cinegék, őszapók és néhány tüzesfejű királyka. Egyikünk  véletlenül egy földön nappalozó lappantyút is felriasztott, amely ezután gyorsan eltűnt a szemünk elől. Ezzel a fajjal ebben az időszakban még nem találkoztunk, így ez is bekerült az érdekes faunisztikai adatok közé.

A túrán 17-en jelentek meg, valószínűleg sokan megijedtek az esőtől, de szerencsénkre megúsztuk száraz ruhával.

Imre bá egy rögtönzött botanikai túrával is színesítette a délelőttöt.

Következő programunkra is szeretettel várunk mindenkit!