2017.09.16
Budapesti Helyi Csoport

Szalakótavédelem a Felső-Kiskunságban - beszámoló a 2017-es évről

Az idei terepszezon is sok munkával és szép eredményekkel zárult. A védelmi tevékenység természetesen már kora tavasszal megkezdődött.

A „gazdálkodókkal a szalakótákért” program keretében újabb fatelepítést végeztünk a dömsödi közös legelő déli területén. 50 facsemetét ültettünk önkénteseink hatékony munkájának segítségével. Szintén a kora tavaszi időszakban visszahelyeztük a megjavított odúkat, illetve a LIFE program keretében 45 db fabeton odú került ki. Volt olyan, ahol a régi odút cseréltük, de zömmel új helyekre tettük ki őket.


Fatelepítés (Fotó:Lendvai Csaba)

Érdekes év volt, mivel a szalakóták nagyon nem akartak megérkezni. Voltak megfigyelések májusban, de nagyon kis számban. Nagyon vártuk a műholdas jeladóval felszerelt Elevent is, aki május 30-án ért haza. Másnap már a fészkelőhelyén voltunk és nagy örömünkre a tavaly is használt odúja felett pihent. Nem okozott neki gondot, hogy az odút tartó fa kiszáradása miatt kicsit át kellett helyezni az otthonát. A sorsát folyamatosan követtük, amikor a láda alatt tépést találtunk, akkor aggódni kezdtünk. A műholdas jelek nem olyan pontosságúak, amelyből következtetni tudtunk volna rá, hogy az elpusztult madár Eleven volt-e. A tépésből csak tollak maradtak, így a jeladó megtalálása is esélytelen volt. Az odúban 5 meleg tojást találtunk, tehát kotlottak rajta. A kérdés csak az maradt, hogy a pár egyik tagja pusztult-e el, mert akkor nem fognak kikelni a tojások. A félelem szerencsére alaptalan volt, mivel Elevent 2 héttel később sikerült megfigyelni és a fiókák is rendben kikeltek, majd július elején ki is repültek.


Eleven, a 2016-ban műholdas jeladóval felszerelt apaji szalakóta (Fotó: Lendvai Csaba)


Eleven útja (Forrás: http://satellitetracking.eu)

Visszatérve a madarak megérkezésére, május végétől egyre több szalakótát láttunk az odúknál, legalább annyit vagy többet, mint a korábbi években. Június 13-ától kezdődött az odúk ellenőrzése és az öreg madarak színes gyűrűs, illetve geolokátoros jelölése. Színes gyűrűt 55 madár kapott, utóbbiból pedig 20 darabot helyeztünk fel a madarakra. Ha ezeket a jövő évben vissza tudjuk fogni, akkor a pontos útvonaluk letölthető a kis hátizsákos módszerrel felhelyezettek eszközökről. Ezek a pár grammos kis „kütyük” nem jelentenek nehézséget a madarak életvitelében. Számos gyűrűs megkerülésünk volt, többnyire az 50 km-es körzetben jelölt madarakról. Egy 2011-ben fiókaként gyűrűzött példány visszafogása volt a legérdekesebb adat.


Hat tojásos szalakóta fészekalj (Fotó: Lendvai Csaba)


Színes gyűrűvel megjelölt szalakóta elengedése (Fotó: Lendvai Csaba)


Öreg szalakóta (Fotó: Lendvai Csaba)

 

Június végén indult a fiókaszezon, amely során 231 fiókára került gyűrű. 164 ládát kezelünk, továbbá a Kuvik Oltami Egyesület is fenntart 23 szalakóta költésre alkalmas D odút. A kuvik számára kihelyezett szivar alakú odúkban is előfordul költésük, idén öt ilyen esetet jeleztek . Az idei évben Kunszentmiklós, Tatárszentgyörgy, Kunadacs, Kunbaracs, Kunpeszér, Ladánybene és Lajosmizse térségében cseh madárvédők által kihelyezett odúkat is ellenőriztünk.
Az eredmények a következőek voltak:
-    saját odúinkban 51 pár költött, 170 fióka nevelkedett és repült ki belőlük. 2016-ban 54 pár 192 fiókát nevelt. A költő párok száma nagyjából azonos, viszont a némileg kisebb fiókaszám a késői érkezésből adódhat. Voltak nagyon későn költő párok, amelyek sikeressége kisebb volt.
-    a Kuvik Oltalmi Egyesület odúiban 9 pár költött és 33 fiókát reptettek az öreg madarak
-    a cseh madarászok által kihelyezett és általunk vizsgált 59 odúból 52-ben költött szalakóta.


Szalakóta fiókák (Fotó: Lendvai Csaba)


Kirepülés előtt álló szalakóta fióka (Fotó: Lendvai Csaba)

 

A szalakóta odúk ellenőrzése során 4 esetben találtunk füleskuvik költést. Ezek az Afrikában telelő baglyok kis számban minden évben beköltöznek a nagyméretű D odúkba. Csóka 8 odúnkat foglalta el Dömsöd és Bugyi határában, de sok helyen mezei veréb is költött. Kevésbé örömteli hír volt, hogy idén 7 ládába is kivadult házi méhek költöztek be. Sajnos kitelepítésüket méhészek nem vállalják, és nem is kis munka később rendbe hozni a „lelakott” odúkat. Egy esetben széncinege költött Apaj mellett egy ládában.


Öreg füleskuvik (Fotó: Lendvai Csaba)


Egy szalakóta odúban nappalozó kuvikot is sikerült megjelölni (Fotó: Lendvai Csaba)


Mezei veréb fészek fabeton odúban (Fotó: Lendvai Csaba)


Mezei veréb fióka (Fotó: Lendvai Csaba)


Július első hetében a már tradíciónak tekinthető szalakóta road show-t is megtartottuk, ahol mindenki testközelből láthatta a fiókákat. A programra 35 fő érkezett.

Segítségünkre voltak az idei évben: Szász László, Hencz Péter, K. Szabó Attila, Juhász Imre, Bárdos Imre, Sarlós Dávid, Karcza Zsolt, Lukács Katalin, Ócsai Péter, Péntek István, Meszlényi András, Nagy Ingrid, Adorján Ágnes.

Köszönjük önkénteseinknek az áldozatos munkát !