2022.11.04
Budapesti Helyi Csoport

Őszi élőhelyvédelmi munkák Budapesten

Októberben két értékes budapesti élőhelyen is programot hírdettünk. Október 15-én a II. kerületi önkormányzat és BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT divizójával közösen élőhelytakarítási akciót szerveztünk az idén januárban védetté nyílvánított Jegenye-völgybe.

Az értékes szurdokvölgyben rengeteg hulladék gyűlt össze, amelynek eltávolítását már tavasszal megkezdtük.

Az őszi alkalmon további területrészeken dolgoztunk. A sikeres meghírdetésnek köszönehetően több mint 100 önkéntes segítette a munkát. A gyalogútra lehordott zsákokat a FŐKERT munkatársai szállították el a területről. Összesen 20 m3 hulladék gyűlt össze, többek között 30-50 éve ott kallódó műanyag zacskók, régen használt kerítéselemek is eltávolításra kerültek.

Október 29-én folytattuk a 16 éves múltra visszatekintő Homoktövis élőhelykezelésünket. A területen található értékes homokgyepek összesen 22 védett növényfajnak adnak otthont, melyből a homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon, nem beszélve a számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfaj jelenlétéről. Ezek élőhelyét nagyban veszélyezteti a tájidegen növényfajok térhódítása, melyek visszaszorítása és a Magyarországon egyedülálló természetes életközösség megóvása a legfontosabb feladat. A munka során tovább haladtunk az értékes gyepek helyreállításával. Most is a tájidegen cserjék eltávolítása volt a feladat. A program FŐKERT és az MME közös szervezésében valósult meg, több mint 50 fő részvételével.

Mindkét alkalommal meleg itallal és szendvicsekkel készültünk a munkát segítő önkénteseknek!

Köszönjük a munkát minden lelkes önkéntesünknek és a szervezőknek!

 


Munkakezdés a Jegenye-völgyben (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Az erdőből kihozott hulladék (Fotó: Takács Noémi)

 


Még több hulladék... (Fotó: FŐKERT)

 


A hulladék elszállítása nem kis feladatnak bizonyult (Fotó: FŐKERT)

 


Munkára készen a Homoktövisen (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Munkafolyamatok (Fotó: Lendvai Csaba)

 


Diákok is érkeztek a programra (Fotó: Lendvai Csaba)

 


A területről leszállított cserjeanyag (Fotó: Lendvai Csaba)

 


A védett skarlátbogár is előkerült az akció során (Fotó: Lendvai Csaba)