2022.05.24
Budapesti Helyi Csoport

Mi szedtük 2022-ben is

2022-ben is szép eredménnyel zárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Divíziójának közös szerepvállalása a TeSzedd hét alkalmával.

A két szervezet  Budapest helyi jelentőségi természetvédelmi területeire, valamint a fővárosi tulajdonú erdőterületekre koncentrálva a hétnapos eseménysorozat minden napján kivette részét a munkából.

A május 2-a és 8-a között zajló országos esemény során összesen 5 helyszínen történt nagytakarítás: két napon keresztül folyt a szeméthalmok felszámolása a XXII. kerületi Nagytétényi-Dunaparton és ugyanennyi időt töltöttek a résztvevők a XII. kerületi Diós-árok erdejében. Ezeken a helyszíneken túl 1-1 nap jutott a X. kerületi Felsőrákosi-rétek, valamint a XVI. kerületi Naplás-tó Természetvédelmi területekre, illetve a III. kerületi  Óbudai-szigeti ártéri erdőre. Utóbbi 2022. január 1-én kapott törvényes oltalmat, rendbetétele ezért is volt kiemelten fontos.

A pandémiahelyzetből adódóan még érezhető volt, hogy a széles körű meghirdetés ellenére is kevesebb önkéntes csatlakozott az egyes napok során a gyűjtéshez, de szinte minden nap érkeztek tenni akaró városlakók a találkozási pontokra. Ennek köszönhetően összesen kb. 70 m3 hulladéktól sikerült megszabadítani fővárosunk kiemelt jelentőségű és értékű zöldfelületeit, ami nem sokkal marad el az elmúlt évek közös akcióinak végeredményétől. Kiemelt köszönet illeti a munkák szervezésében a BKM FŐKERT Divízió Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársait, valamint a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát, akik a munka dandárját elvégezték.

Reményeink szerint a további években is meghirdetésre kerül ez a remek program, ami évről-évre lehetőséget biztosít, hogy kis lépésenként egyre tisztábbá válhassanak Budapest megmaradt zöld szigetei.

Közös reményünk egyben arra is irányul, hogy az esztendők előrehaladtával a szemétmennyiség lassan, de folyamatosan csökkenni fog, mert ez azt vetítheti előre, hogy az értékes védett- és erdőterületeken egyszer talán teljesen elfogyhatnak az illegális szemétkupacok. Az elmúlt hét tapasztalataiból kiindulva egyelőre azt látjuk, hogy még nagyon sok teendőnk van míg elérjük az ideális állapotot ezeken a helyszíneken.


Nagytétényi Dunapart (Fotó: Bajor Zoltán)


Nagytétényi Dunaparton gyűjtött hulladék,.... (Fotó: Bajor Zoltán)


...ami nem fért fel egy autóra (Fotó: Bajor Zoltán)


Diós-árok (Fotó: Bajor Zoltán)


Óbudai-sziget (Fotó: Bajor Zoltán)


Naplás-tó (Fotó: Bajor Zoltán)