2020.03.13
Budapesti Helyi Csoport

Élőhelyvédelmi munkákat végeztünk kora tavasszal

A megszokott munkák vártak ránk az idei tél végén is. Ismét dolgoztunk a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel a Tétényi-fennsík megóvásáért, illetve a 14 éves múlttal rendelkező Homoktövis élőhelykezelésünk sem maradhatott el.

Március 7-én, szombaton 50 fő érkezett az újpesti Homoktövis élőhelyére. A rövid eligazítást követően Bajor Zoltán, az MME elnöke rövid területbemutatást tartott, ahol a tavasszal megfigyelhető védett növényfajokkal is megismerkedhettek az önkéntesek. Ez elengedhetetlen a felelős és a természeti értékeket kímélő beavatkozás zökkenőmentes lebonyolításához. A területbejárást balesetvédelmi oktatás követte, majd megkezdődhetett a munka.


Folyik a száraz ágak és a kaszálék kihordása (Fotó: Lendvai Csaba)

A lelkes önkéntesek egy nagyobb területen tevékenykedtek a homoki gyepek és a körülöttük lévő erdők védelmében, amelynek vezérfonalát a letört száraz ágak kihordása, a gyepek kaszálékának kihordása, valamint a gyepterületeken és homoktövis csoportok között kihajtott fásszárú sarjak visszametszése képezte. Ez a tevékenység nagyon jelentős, ugyanis a homoki gyepek sajátos tulajdonsága, hogy csak tápanyagszegény körülmények között képesek fennmaradni és megőrizni egyedülállóan gazdag, speciális fajösszetételüket. A nap során ismét nagyon jól haladtunk, és a „szokásos” munka mellett 2m2 hulladékot is összegyűjtöttünk, amiért szintén köszönet illeti önkénteseinket!

Sarlós Dávid vezérletével madárgyűrűzőbemutató is folyt a területen. Ennek során közel 60 madarat gyűrűztünk meg. Három fajjal, a széncinegével, a kék cinegével és a csuszkával a közönség is közelebbről megismerkedhetett.

Két héttel korábban, azaz február 22-én került sor a Tétényi-fennsíkra szervezett élőhelyvédelmi akcióra, amelyről Mészáros Péter (Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület) írt beszámolót:

Tizedik alkalommal tartottuk meg a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködésben akciónapunkat. Ezúttal a felső területekre került sor; a Kamaraerdei út és a Mechanikai Művek, és a városhatár között lévő értékes gyeprétet kezeltük, de a fenyőerdő mögötti rét tisztítása is a tervek között szerepel. A megelőző hetekben a Fitoland és a Főkert munkatársai levágták a kijelölt terület cserjéit, de a mozaikos jelleg fenntartására fás, cserjés foltok bőségesen maradtak. A Dűlő út belső zónájában volt a bázis és a gyülekező, a honvédségi korszakból örökölt betonút maradványokat is felhasználva, nem messze az itt letelepült méhészettől. A nap folyamán mintegy 60 fő jelent meg, az MME önkéntesei, helyiek, civilek. Itt volt a Polgárőrséghez kapcsolódó helyi önkéntes tűzoltóság több munkatársa új szerkocsijukkal, felszerelésükkel, a Főkert munkatársai, a helyi Környezetvédelmi és közrendvédelmi bizottság elnöke és egy tagja, a Főpolgármesteri Hivatal természetvédelmi tanácsosa, és természetesen a Fitoland kollégái a cserje daráló géppel. 


Az eligazítás után megkezdődhetett a munka (Fotó: Mészáros Péter, Zöld Jövő Egyesület)

Az indító üdvözlések, a terület értékei, az élőhely kezelés céljai és a mai munka főbb elemei felvázolása után elindult a munka, ami nagyobbrészt a levágott cserjék darálógéphez való hordását jelentette, idővel egyre nagyobb távolságokról. 


Nem csak a kaszálékot hordtuk le a területről, hanem a hulladékot is (Fotó: Mészáros Péter)

Emellett további vágások is folytak és kéziszerszámokkal is folytattuk a cserjék, fenyők vágását, valamint jelentős mennyiségű hulladéktól is megszabadítottuk a területet. A cserjésedés itt nem intenzívebb a fennsíkon szokásosnál, de a közeli erdősávból kiinduló fenyősödés erőteljes, emiatt rengeteg kis és nagy fenyőt is ki kellett vágni. A behordott cserje tömeg hamar legyőzte a darálógépet, ami a jövő héten is itt dolgozik majd. A közelben kifeszített madárhálók reggeltől aktívak voltak, a gyűrűzési bemutató a hagyományok szerint délben zajlott le. A délelőtt folyamán egyébként mintegy 80 madár került a hálókba.


Az MME kantinja egész nap működött, ahol szendvicsek,
meleg tea és kávé mindig rendelkezésre állt (Fotó: Mészáros Péter)

Köszönjük az önkéntesek és a résztvevő szervezetek közreműködését. A munka kora tavasszal még a fenyőerdőn túli értékes gyepek tisztításával folytatódik, majd az alsó, korábban kezelt területeken a feljövő sarjakat kaszáljuk, később a volt hizlalda gyomkaszálása és a tanösvény menti fenyőmagoncok begyűjtése jön, a tavaszi bejárások, séták közepette.

A programok végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye tette lehetővé.

A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!

A lebonyolításban a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködtek!


Mindenkinek köszönjük a részvételt és a segítséget!