2015.11.11
Budapesti Helyi Csoport

Élőhelykezelési akció Újpesten

A Homoktövis újpesti élőhelyén (2015. november 7-én) 16. alkalommal szerveztünk élőhelykezelési akciót.

9 óra után Bajor Zoltán köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a területet.

A homoktövis cserje csak ezen az egy helyen él vadon Magyarországon, emellett számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfajnak ad otthont. A programon megjelent 80 fővel először terepbejárást tartottunk, és ismertettük az elvégzendő feladatokat. Az aljnövényzet tisztító gép használatában jártas önkéntesek vágták a cserjéket, míg a többiek az általuk levágott anyagot hordták le a gyepről. A 22 védett növényfajról is híres élőhelyen az elmúlt 8 évben egyre nagyobb részeket tudtunk megtisztítani a tájidegen cserjéktől, így a terület egyre szebb homokpuszta gyep képét mutatja a hatékony munkának köszönhetően.

Az ebéddel egybekötve most is volt madárgyűrűzési bemutató. Önkénteseink számára folyamatosan szendvicsekkel és teával kedveskedtünk, amelynek elkészítésében Kazárné Kati és csapata voltak segítségünkre!

Szakembereink Kocsi Attila vezetésével több, mint 60 madarat gyűrűztek meg. A legtöbbet széncinegéből fogtak, de kézre került többek között  néhány nagy fakopáncs, kék cinege, vörösbegy  és meggyvágó is.  A sikeres megvalósítást nagyban segítették a közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolás diákok, akik példás szorgalommal dolgoztak.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye tette lehetővé.

A lebonyolításban a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködtek!


Diákok élőhelykezelés közben (Fotó: Lendvai Csaba)


A levágott anyag összegyűjtése közben (fotó: Lendvai Csaba)


Bebesi Zoli muka közben (Fotó: Lendvai Csaba)


Nem csak a diáksereg, hanem a vezetőjük Erika is lelkesen dolgozott. (Fotó: Lendvai Csaba)


A levágott anyag szállításra készen (Fotó: Lendvai Csaba)


Gyűrűzési bemutató (Fotó: Lendvai Csaba)


Nagy fakopáncs (Fotó: Lendvai Csaba)


Vörösbegy (Fotó: Lendvai Csaba)