2016.02.23
Budapesti Helyi Csoport

Beszámoló a Tétényi-fennsíkon végzett élőhelykezelésről

Az MME Budapesti Helyi Csoportja február 20-án ismételten megrendezte a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel közös élőhelykezelési akcióját a Tétényi-fennsík Természetvédelmi Területen.

A gyepeken hajdan jelen lévő állattartás és katonai jelenlét megszűnése után igen gyorsan terjedésnek indult az egybibés galagonya, a bálványfa, valamint a keskenylevelű ezüstfa. A Zöld Jövő már évek óta foglalkozik a fák és cserjék visszaszorításával, valamint a megfelelő gyep-fásszárú arány visszaalakításával.
Ezt a tevékenységet egészíti ki Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportjának lelkes tagsága immáron negyedik éve, melynek köszönhetően a gyepmegnyitások látványosan felgyorsultak. A mostani alkalommal a jó időnek köszönhetően 27 önkéntes jelent meg a két szervezet felhívásai nyomán. A szokásos területbemutatás és a munkálatok lényegének magyarázata után mindenki nekilátott a kiadott feladatok elvégzéséhez. A fő tevékenységet a cserjeirtás során keletkező kivágott faanyag összehordása jelentette. A nap végére két hatalmas kupacba rendezve hagytuk ott a faanyagot, melynek elszállításáról gondoskodni fognak. A szórványos cserjefoltokkal tarkított területrészek a tevékenységünk nyomán lényegesen jobb állapotban fogják várni a tavaszi időszakot, ahol remélhetőleg a területre eredetileg jellemző szárazgyepi növényzet ismét erőre kap. Reményeink szerint ezeken az élőhelyeken számos védett növény-, illetve állatfaj rövid időn belül újból megjelenik és ismételten birtokba veszik majd elvesztett otthonaikat.
A nap folyamán önkénteseinknek szokásunkhoz híven meleg itallal és étellel kedveskedtünk a nap folyamán. A gyűrűzés során szén- és kék cinegéket láttunk, de a nap végén egy őszapót is sikerült meggyűrűznünk.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat engedélye teszi lehetővé.
A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja!


A munkaterület. (Fotó: Lendvai Csaba)


Kék cinege (Fotó: Dókus Gyöngyi)


Őszapó (Fotó: Dókus Gyöngyi)