A BirdLife nyílt levele az Európai Parlament képviselőinek

A levélhez csatlakozó 276 európai civil szervezet arra kéri a képviselőket, hogy a Közös Agrárpolitika meghatározásánál javítsák ki a korábbi évek, és az Európai Parlamenti Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság asztalán fekvő következő ciklusra vonatkozó tervek hibáit.

A jelenlegi tervek szerint ugyanis folytatódik az a korábbi gyakorlat, hogy a Közös Agrárpolitika költségvetésének nagy részét igazságtalanul, nem egyértelmű szabályoknak megfelelően osztják ki a gazdálkodók között, miközben az így ösztönzött földhasználat nem szolgálja a fenntartható mezőgazdaságot és a vidékfejlesztési célokat. Helyette a „közpénzt csak közcélokért elvet” kell támogatni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások esetében is. Ez annyit jelenti, hogy a közösségnek azokat a földhasználókat kell támogatnia, akik cserébe egészséges és élő vidéket, egészséges élelmiszert adnak a közösségnek.

Azokat a támogatásokat, melyeket olyan célokra fordítanak, hogy hatására károsodik a környezet, az egészség, a fejlődő országok mezőgazdasága vagy az állatjólét, illetve negatívan befolyásolja a munkalehetőségeket, meg kell szüntetni.

Az eredeti levél a támogató szervezetek felsorolásával letölthető ITT>>

A nyílt levél fordítása:

A visszafejlődő Közös Agrárpolitika kilátásai kiállásra késztetik a civil társadalmat

Tisztelt Európai Parlamenti képviselő!

Annak kapcsán fordulunk önhöz, ahogyan az Európai Parlament (EP) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (AGRI) kezelte a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának ügyét.


Az európai mezőgazdasági és élelmiszer-szabályozás olyan társadalmi kérdés, ami mindannyiunkat aggodalommal tölt el. Az AGRI tagjainak többsége figyelmen kívül hagyta az állampolgárok véleményét és nem képviselte az érdeküket. Ez a helyzet csalódottsággal tölti el az európai állampolgárokat, akik azt remélték, hogy az EP nagyobb befolyása a növelés helyett csökkenti az Európai Unióban (EU) tapasztalható demokratikus deficitet.

A KAP válságban van: a jelentős nagyságú költségvetésének nagy részét igazságtalanul, nem egyértelmű szabályoknak megfelelően osztják ki a gazdálkodók között, miközben az így ösztönzött földhasználat nem szolgálja a fenntartható mezőgazdaságot és a vidékfejlesztési célokat. Ellenkezőleg, támogatja az egészségtelen és a környezetet károsító mezőgazdasági és földhasználati gyakorlatot, a rossz állatjóléti megoldásokat és gátolja a fejlődő országok mezőgazdasági szerkezetének fejlődését. Az állampolgárok folyamatosan hangoztatják ezen aggodalmaikat, de eddig figyelmen kívül hagyták a véleményüket (egy 2011-es Eurobarometer felmérés azt mutatja, hogy az EU polgárainak 77%-a több környezeti teljesítményt várna a KAP támogatásoktól).

A levelet aláíró szervezetek a közpénzt csak közcélokért elvet támogatják a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások esetében is. Ez annyit jelent, hogy a közösségnek azokat a földhasználókat kell támogatnia, akik cserébe egészséges és élő vidéket, egészséges élelmiszert adnak a közösségnek. Azokat a támogatásokat, melyeket olyan célokra fordítanak, hogy hatására károsodik a környezet, az egészség, a fejlődő országok mezőgazdasága vagy az állatjólét, illetve negatívan befolyásolja a munkalehetőségeket, meg kell szüntetni.

Először az EU történetében az EP képviselőknek a Európai Bizottsággal egyenrangú szava van a mezőgazdasági politika alakításában. Ennek ellenére 2013 januárjában az EP AGRI testülete olyan megoldásra szavazott, ami valójában visszalépést jelent. Az AGRI testület mezőgazdasági elképzelése szerint a pénzeket továbbra is igazságtalanul osztanák el. Támogatást kapnának a leginkább szennyező földhasználati módok és egyes gazdálkodók kétszer annyi dotációhoz jutnának ugyanazért a tevékenységért és környezeti teljesítményért (ez önmagában is ellentétes az EU alapszerződésével). Összességében az AGRI álláspontja szembehelyezkedik a környezettel, az egészséggel, a foglalkoztatással, az állatjóléttel és a fejlődő országok iránti felelősséggel, valamint szembemegy az EP más bizottságainak határozott véleményével is.

Szerencsére ez még megváltoztatható! Ez idáig az AGRI többségi véleményét egy kisebb csoport tartotta befolyása alatt. Márciusban viszont a teljes EP fog dönteni a végleges tárgyalási pozíciójáról, így lehetőség van a visszalépést és a kisiklott reformot visszaterelni a helyes útra. Az EP már bizonyította, hogy képes nagy horderejű változások kapcsán jól dönteni, legutóbb például a Közös Halászati Politika szabályozásának plenáris szavazásánál. Itt az idő, hogy ugyanez megismétlődjön a KAP esetében is.

Kérjük, hogy mint választott képviselő a valódi közösségi értékek érdekében szavazzon, amikor a KAP reformra kerül a sor a márciusi plenárison, tartsa fenn az EP fontos szerepét.

A szervezetek felajánlják önnek a segítségüket a konstruktív döntés meghozatalához.

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!