2008.02.21

Biológiai sokféleség az üzleti tevékenységekben

A biológiai sokféleség, azaz biodiverzitás, üzleti lehetőségeket is rejt. Megőrzése globális és egyben helyi kihívást is jelent, ezért elképzelhetetlen a hazai banki és üzleti szféra közreműködése nélkül.

A piac is működhet a természet védelmével összhangban, ha megfelelő keretekbe van foglalva és olyan támogatási rendszer vagy hitelkonstrukció áll mögötte, ami a közjó érdekében tett lépésekkel a gazdákat is támogatja.

Vállalkozás a Natura 2000-es területeken

A projektet (Biodiversity Technical Assistance Unit, BTAU) az Európai Bizottság hívta életre, koordinátora az RSPB. Biodiverzitás és üzleti tevékenység témában nagyon kevés gyakorlati tapasztalat áll rendelkezésre, a projekt három országban zajlik kísérleti jelleggel.

Célja a liszaboni egyezmények szempontjai szerint olyan környezet és eszközök megteremtése, amelyek feltárják az üzleti lehetőségeket, és szem előtt tartják az egyes térségek szociális és gazdasági „fenntartható” fejlődését. A vállalkozó kedvű gazdáknak két szempont szerint kell megfelelniük: üzleti szempontból is versenyképesnek kell lenniük és a természet megőrzéséhez a helyi sajátosságok, és a vonatkozó előírások szerint kell gazdálkodniuk. A hitelképességnek természetesen vannak pénzügyi feltételei, ám a projekt épp azt szeretné alátámasztani, hogy a biodiverzitás megőrzésének vannak pozitív piaci következményei is (például egy terület Natura 2000 státusza csökkenti az ott gazdálkodónak adott hitel kockázatát a bank szempontjából). A rendszer és a munka során kialakuló országos hálózat tanácsokat és kidolgozott eszközrendszert nyújthat majd el a hazai mikro, kis- és középvállakozásokat a biodiverzitással kapcsolatos lehetőségekről és feladatokról.

A projekt feladatait az MME látja el, központi irodájában lehet bővebb felvilágosítást kapni: 1121 Bp, Költő u.21.