2013.06.14

Bíborka, a bekamerázott kerecsensólyom-fészek fiókája sikeresen kirepült
Az elmúlt napokban újabb fordulóponthoz érkezett a kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében bekamerázott kerecsenpár élete: kirepült Bíborka, a pár idei egyetlen fiókája. Bár sokan aggódtak érte, a szakemberek megtalálták őt épen és egészségesen, a fészek közelében, egy oszlopon üldögélve.


A zord tavaszi időjárás ugyan nem kedvezett a kerecseneknek (és sok más madárfajnak sem), de – csodával határos módon – egy fióka kikelt és felnevelkedett a bekamerázott fészekben. Azonban a természet rendje szerint, nem maradhatott ő sem örökké a fészekben. A napokban eljött a kirepülés ideje. A „kirepülés” természetesen egy kissé nagyvonalú megfogalmazás, ugyanis ahogy mi, emberek is elég bizonytalanul tesszük meg első lépéseinket, és eltart egy darabig, amíg megtanulunk járni, úgy a fiatal madarak első szárnycsapásai is inkább tűnnek zuhanásnak, mint repülésnek. Az első alkalmak után a fiatalok rendszerint a földön végzik, hiszen nem csak repülni kell megtanulniuk, hanem azt is, hogy a fészek „szilárd talaja” után hogyan kell az oszlopok keresztvasán, vagy az ingatag ágakon megülni.


Bíborka a traverzen a kirepülést követő napon
(Fotó: Bagyura János)

Bíborka sem tartozott a kivételek közé, ő sem szülei tökéletes repülőtechnikájával indult első útjára, hanem szinte kizuhant a fészekből. A szülők is rásegítenek a kirepülésre azzal, hogy a kirepülés előtti időkben egyre kevesebb táplálékot visznek a fészekbe. Aztán eljön az a pont, amikor nem viszik be a zsákmányt a fiataloknak, hanem egy jól látható helyre ülve hívják őket: „Repüljetek ide, ha enni akartok!” Az élelem pedig meglehetősen motiváló egy fiatal sólyom számára. Valószínűleg ez történt Bíborkával is, akit a szakembereknek az egyik szomszédos oszlopon sikerült lefényképezniük. Ép, és egészséges, a jelek szerint különösebb probléma nélkül esett át a „tűzkeresztségen”. A kirepült fiatalokat – ahogy a még a fészek közelében tanyázó Bíborkát is – a szülők a környéken etetik és tanítják tovább, egészen önállóvá válásukig.

Nagyon valószínű, hogy Bíborkát többé nem láthatjuk a fészekben, mivel kirepülése után szinte azonnal, egy pár kabasólyom rögtön elfoglalta a megüresedett fészket. A kabasólymok pedig igen agresszíven védik új otthonukat, így egy tapasztalatlan fiatalnak esélye sincs visszatérni régi otthonába – igaz, ezt egyébként sem gyakran teszi. Az öreg kerecsenek még el-ellátogatnak a fészkelődába, de a kabák őket is folyamatosan támadják, és ennek a zaklatásnak nem sokáig fogják a kerecsenek kitenni magukat.

Az idei kerecsensólyom költési szezon – legalábbis, ami az online közvetítés részét illeti – véget ért, azonban a jelek szerint nem maradunk izgalmak nélkül: kezdődik a kaba-show!


Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!


Prommer Mátyás