2015.02.03
Baranya Megyei Csoport

Vörösnyakú ludak Homorúdon

Január 6-án a Bács-Kiskun megyei szervezetünkhöz tartozó tagjaink 6000 nagy lilik társaságában 3 vörösnyakú ludat figyeltek meg Homorúdon.

A Mohácsi-szigeten található település határában a vetésen legelő libatömegből nem volt egyszerű kiszűrni a ritka madarakat, amit az is nehezített, hogy a megfigyelés a terepen történő egyéb zavaró hatások miatt csak rövid ideig volt lehetséges. A fajnak ez volt a második baranyai előfordulása. Első ízben 2007. december 2-án került távcsöveink elé 1 példány szintén Homorúdon, a Riha-tó mellett.
A vörösnyakú lúd Szibéria tengerparti tundráin költ. Legfontosabb telelőterületei Romániában, Bulgáriában és Görögországban vannak. Nálunk a hortobágyi pusztákon és a hasonló jellegű alföldi füves területeken ősztől tavaszig kis számban rendszeresen előfordul. Legtöbbször a nagy lilikekhez társul magányosan vagy kisebb csapatokban. Költőállománya az utóbbi évtizedekben kissé megerősödött, ezért egyre több példány érkezik az európai telelőhelyekre. Ennek köszönhetően a fajról a hazai megfigyelések is gyakoribbakká váltak.