2018.06.04
Baranya Megyei Csoport

Különös gólyapusztulás

A történet gyökerei évekkel ezelőttre nyúlnak vissza. Az Ős-Dráva Program keretében 2015-ben kezdték el Szaporcán és Vejtiben a református templomok felújítását. A kivitelező cég azonban fittyet hányva minden természetvédelmi előírásnak, nemes egyszerűséggel ledobta a tornyokon található gólyafészkeket.

Az eseteket bejelentettük a természetvédelmi hatóságnak, amely nem vonta felelősségre a céget, ellenben tájékoztatta a fokozottan védett madarakért is felelős állami szervet a helyzetről. Ez utóbbi a helyi önkormányzat segítségével a szaporcai templom oromzatára fészektartót helyezett ki a felújítás befejezése után, melyet a következő tavaszon el is foglaltak a gólyák.

Vejtiben azonban más a helyzet, ugyanis menet közben elfogyott a renoválásra előirányzott összeg. A toronysisakot még 2015 őszén leemelték a helyéről, és hozzáfogtak egy új szerkezet elkészítéséhez, amit a pénzhiány miatt rövidesen abbahagytak. Ez a félbe hagyott toronysisak a mai napig is ott áll a templom előtti téren.

 A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke még 2016-ban arról tájékoztatta a természetvédelmi hatóságot, hogy a munkák folytatásához szükséges pénz rövidesen rendelkezésre fog állni, és a toronyra fészektartót is felszerelnek majd. Azóta eltelt két év, és minden maradt a régiben. A torony tetejét úgy-ahogy lefedték, hogy védjék a belső részeket az időjárás viszontagságai ellen, de ez nem bizonyult elég hatékonynak.

A hónap elején egy gólya nosztalgiázott a templomon fészkelőhelyet keresve, de nem volt elég elővigyázatos, ezért belezuhant a harangok alatti toronyrészbe. Kirepülni nem tudott a szűk helyről, s mire a helyiek felfedezték a vergődő madarat, már annyira legyengült, hogy életét nem lehetett megmenteni. Csak remélni merjük, hogy a templom felújítását mihamarabb befejezik, és hasonló eset többé nem fordul elő.