2005.02.23

Az MME szerint nem orvosolja a problémákat az új zöldhatóság

Az MME továbbra is aggodalmasnak tartja a természetvédelem hazai intézményrendszerének nemrégiben történt átszervezését. Az egyesület úgy véli, hogy az átszervezés módja, az új zöldhatóság felállítása, nem orvosolja az állami természetvédelemről kialakult negatív" hatósági" képet, sok esetben egyáltalán nem könnyíti meg az ügyfelek dolgát, ráadásul csökkenti a természetvédelmi, és tájvédelmi munka hatékonyságát. Ez utóbbival azt kockáztatja, hogy Magyarország néhány éven belül elveszíti természeti értékeinek, jellegzetes tájképi, tájszerkezeti adottságainak jelentős részét.

A természetvédelemről kialakult negatív kép és számos probléma fő okai alapvetően a természetvédelmi munka alulfinanszírozottsága, az ebből adódóan létszámhiány, a döntést segítő adatbázisok hiánya (folyamatosan frissített természeti értékleltár, alaptérképek és pl. a MEPAR), megalapozó gyakorlati kutatások hiánya.

Az MME véleménye szerint nem az a fő probléma a természetvédelmi hatékonyság vagy a jogállamiság szempontjából, hogy a nemzeti park igazgatóság hatóság és vagyonkezelő is volt egyben, mivel erre a világ számos országban van működő példa (pl. Lengyelország, Írország stb.), az viszont példátlan, hogy a védett területeknek csupán egyharmadán tulajdonosok az adott ország nemzeti parkjai, és emellett hatósági jogkörük sincs.

A legjelentősebb probléma azonban az, hogy a természetvédelmi hatósági ügyintézés az ügyfelek szemében átláthatatlan, kiszámíthatatlan folyamat. Nem csoda, hogy megrendült annak megalapozottságába vetett bizalom. A 2005. január elsején életbe lépett intézményi szabályozás az MME véleménye szerint csak tovább mélyíti a felsorolt problémákat, sőt felveti az alkotmányellenesség kérdését is. A Madártani Egyesület ezért a napokban alkotmánybírósági beadványt nyújtott be, az átszervezés jogi hátterének felülvizsgálatát kérve.

Az MME azonban nem csupán kritikát gyakorol, hanem partnerként kíván együttműködni a kormányzati szervekkel egy hatékony, és valóban ügyfélbarát természetvédelem kialakításának érdekében. Az MME éppen ezért, hamarosan társadalmi és szakmai egyeztető fórumokat indít, ahol felméri az egyes érdekcsoportok - gazdálkodók, természetvédelmi szakemberek, beruházók, földtulajdonosok - véleményét, megoldási javaslatokat dolgoz ki, melyet a döntéshozók rendelkezésére fog bocsátani. Az MME-t az egyeztetések lebonyolításban a Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálata segíti, de várjuk csatlakozó szervezetek jelentkezését, akik az egyeztetéseken részt kívánnak venni, a szervezést tudják segíteni, és annak eredményességében ők is érdekeltek!

Az MME egy hatékony, ügyfélbarát, és a vidékfejlesztési szempontokkal összehangolt természet- és tájvédelem mellett áll ki. Mindehhez olyan természetvédelmi intézményrendszert kíván, amely az alábbi feladatokat, valóban teljesíteni tudja:

  • Átlátható, megalapozott, megfelelő jogi biztosítékokkal ellátott hatósági eljárásokon alapul;
  • Hozzájárul a vidék fenntartható fejlődéséhez, oly módon, hogy megőrzi, illetve helyreállítja a vidéki táj változatosságát, sokszínűségét;
  • Elősegíti a foglalkoztatottság megtartását, illetve javítását a hátrányos helyzetű régiókban;
  • Alternatív jövedelemszerzési lehetőségeket kínál például a biotermékek előállítása, vagy a falusi turizmus területén.

További információ:
A beadvány teljes szövege letölthető dokumentumban