2004.12.07

Az áram ára? - Kampány a madarak áramütésének megelőzésére

Évente több tízezer védett és fokozottan védett madarunk pusztul el áramütés következtében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a Budapesti Elektromos Művek Rt. (ELMŰ) sajtótájékoztatót szervezett a védett madarakat érő áramütések problémájáról, az első országos vezetékfelmérés eredményeiről, és a megoldás lehetőségeiről.Az elmúlt napokban ért végett egy országos felmérés, amely során két hét alatt száznál több önkéntes összesen 2737 villanyoszlopot ellenőrzött. A felmérés során 41 madárfaj 578 elpusztult példányát találták meg. Az MME szakembereinek becslése alapján éves szinten országosan mintegy 45 ezer madár pusztul el a középfeszültségű vezetéksorok villanyoszlopain.

Az MME e felmérés eredményeinek bemutatásával is szeretné felhívni a figyelmet a problémára, ezért egy szakanyagot készített. Ennek legfontosabb üzenete, hogy más országokhoz hasonlóan, hazánkban is indokolt lenne a jogszabályi változtatás, amelynek segítségével a középfeszültségű szabadvezeték hálózatokon kötelezővé kell tenni madárbarát szerkezetek alkalmazását és a régi oszlopok záros határidőn belüli ártalmatlanítását.

Az MME képviselői az eddigi tapasztalataikat, véleményüket és javaslataikat tartalmazó szakanyagot átnyújtották Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, Dr. Konrad Missenbrocknak, az ELMŰ Rt. tulajdonos vezérigazgatójának, valamint Dr. Hatvani Györgynek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárának. Mindhárom fél kifejezte együttműködési kézségét és örömüknek adtak hangot, hogy a társadalmi oldallal, jó együttműködés alakult ki. Dr. Persányi Miklós egyetértett, azzal a felvetéssel, hogy a probléma megoldása érdekében meg kell alkotni a szükséges jogszabályi hátteret. Horváth Zsolt az MME igazgatója rámutatott annak a jelentőségére, hogy az egyesületet a gazdasági és törvényhozói oldalon is partnerként kezelik és minden jel arra mutat, hogy a közös munka és a várható eredmények tekintetében is egy európai megoldás születhet.


További információ:
Középfeszültségű vezetékek és madárpusztulás (PDF) | Gyilkos oszlopok | A kampányról bővebben | Képek a sajtótájékoztatóról