Aktuális táboraink

A táborokat megyénkénti felsorolásban találják meg az alábbiakban. A listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítjük (lásd a fenti dátumot). Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes táborok tájékoztatóit és érdeklődés esetén vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel a további információkért. Élményekben gazdag táborozást kívánunk! Frissítve: 2019.08.05.

Baranya megye

39. Sumonyi Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor

Tudnivalók:

- A tábor félnomád jellegű, madárgyűrűzéssel és madármegfigyeléssel foglalkozik.
- A részvételi szándékot az 1 - 8. csoportokra vonatkozóan a „Jelentkezési lap”-on lehet jelezni a Baranya Természeti Értékeiért Alapítványnál vagy az MME Baranya Megyei Csoportjánál (7622 Pécs, Siklósi út 12.). A „Jelentkezési lap” elektronikusan is beküldhető az mmepecs@hu.inter.net vagy a baranyamadar@hu.inter.net címre.
- A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan telefonon (72/312-227, 20/334-4608) is elfogadunk jelentkezést.
- A jelentkezés alsó korhatára 13 év. A korhatár alatt csak szülői felügyelet mellett engedélyezzük a részvételt.
- Dolgozók jelentkezését lehetőleg a 6 - 14. csoportokba kérjük.
- Elhelyezés épületekben, 2 - 6 ágyas szobákban. Sátras elhelyezésre is van lehetőség, de ilyen igény esetén a sátorról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
- A jelentkezés feltétele MME tagok esetében a 2019. évi befizetett tagdíj.
- A jelentkezéseket lehetőleg egy teljes hétre kérjük, de néhány napra történő jelentkezést is elfogadunk abban az esetben, ha a csoportok létszáma nem teljes. Egy fő több csoportba is jelentkezhet, túljelentkezés esetén viszont csak egy csoport munkájában vehet részt.
- Az 1 - 8. csoportba történt jelentkezés esetén a csoportbeosztásról június 10-ig mindenki visszaigazolást kap. A részvételi díj befizetéséhez utalványt mellékelünk, amin az összeget az előírt határidőig be kell fizetni. A befizetés átutalással is teljesíthető a visszaigazolásban megadott számlaszámra.
- A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan a visszaigazolás a jelentkezést követő néhány napon belül történik levélben, telefonon vagy elektronikus levélben. A tábordíjat ebben az esetben a táborba történő érkezéskor személyesen kell befizetni.-
A tábor szabadon látogatható, de a látogatási szándékról értesíteni kell a táborszervezőt. Részvételi, regisztrációs stb. díjat a látogatóknak nem kell fizetni.

Csoport száma Érkezés Távozás
1. 27.júl 04.aug
2. 04.aug 11.aug
3. 11.aug 18.aug
4. 18.aug 25.aug
5. 25.aug 01.szept
6. 01.szept 08.szept
7. 08.szept 15.szept
8. 15.szept 22.szept
9. 22.szept 29.szept
10.  29.szept 06.okt
11.  06.okt 13.okt
12. 13.okt 20.okt
13.  20.okt 27.okt
14.  27.okt 03.nov


Jelentkezési határidő:
1 - 8. csoport: május 25.
9 - 14. csoport: az aktuális időpont előtt legalább 2 héttel.

Részvételi díj:

1 - 8. csoport:
Egész hétre MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek teljes ellátással: 12 000 Ft.
Egész hétre egyéb táborozóknak teljes ellátással: 17 000 Ft.
Egy napra MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek a táborban történő alvással, teljes ellátással: 1 700 Ft.
Egy napra egyéb táborozóknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 2 400 Ft.

9 - 14. csoport:
A táborozási napok vagy hetek számától függetlenül az MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek egyszeri 500 Ft, egyéb táborozóknak egyszeri 800 Ft. Akik részt vettek az 1 - 8. csoport valamelyikének munkájában, azoknak ezt a részvételi díjat már nem kell befizetni. Ezekben a csoportokban az élelmezésről mindenki saját maga gondoskodik.

Hozni kell:

1 - 8. csoport: Hálózsák, sátras elhelyezési igény esetén sátor és matrac, esőköpeny, gumicsizma, megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, zseblámpa vagy fejlámpa tartalékelemekkel, távcső (ha van), névvel ellátott ivópohár, határozókönyvek (ha vannak), jegyzetfüzet, íróeszköz.

9 - 14. csoport: Hálózsák vagy megfelelő mennyiségű takaró, esőköpeny, gumicsizma, az évszaknak megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, WC papír, zseblámpa vagy fejlámpa, gyertya, jegyzetfüzet, papucs, távcső, íróeszköz, határozókönyvek (ha vannak), megfelelő mennyiségű élelmiszer (a helyi élelmiszerboltban bevásárlásra van némi lehetőség).

JELENTKEZÉSI LAP ITT


Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Tiszalúci Gyűrűzőtábor – Az MME Bükki Helyi Csoportjának szervezésében

Időpont: 2019.07.27-08.11
Helyszín: A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 3 km-re az egyetlen jobb oldali betonozott úton kell lefordulni a tanyáig, majd itt újra jobbra a földúton kb. 300 m után ismét jobbra a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre ahol már meglátni a sátrakat. Koordináta: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84),  802367 Y, 298594 X (EOV). A műúton és további két lekanyarodási helyen táblákat helyezünk ki!
Szállás, étkezés, fürdés: A szállást nomád körülmények közt, az étkezést pedig többnyire önellátóan oldjuk meg egy-egy közös bográcsolással és főzéssel megfűszerezve! Fürdés nap melegítette vízzel, ponyvával körülvett tábori zuhanyban, valamint mobil WC-t helyezünk ki.
Költségek: Az MME tagsággal nem rendelkezőktől 500 Ft/nap adományt fogadunk el, továbbá az étkezésre, ívóvízre, esetleg a fürdő víz beszerzésre mindenki hozzon magával elegendő összeget.
Mire készüljünk:A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számítani a szúnyogok jelenlétére. Ajánlott napközben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, kalap, esetleg szúnyogriasztó használata. Kellő előkészülettel tehát a rovarok távoltarthatók.
Ajánlott ruházat, felszerelés: A fentebb leírt ruházaton kívül még melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma a nádasba, esőkabát, papucs, elemlámpa. Olvasnivaló, esetleg kisebb társasjátékok napközbenre, amikor kevesebb a madár. Távcső, fényképezőgép. Tányér, evőeszköz, pohár, papír törlő; tisztálkodó szerek, törülköző, egyéni gyógyszerek.
Jelentkezés, további infó: Mindenkitől kérünk előzetes bejelentkezést a (30) 2070-225 számon Somoskői Péter MME Bükki Hcs alelnöknél. A táborban 14 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott!
A tábort a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja. 


Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás
Időpont: 2019. augusztus 12.  –  október 27.
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna: Köszvényes-kút

Alapvető céljunk a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. A program szakmai vezetői mellé keresünk önkénteseket, akik a madarak befogásában és kezelésében segédkeznek. Előzetes szakmai ismeretekre nincs szükség, minden jelentkező megfelelő kiképzést kap a helyszínen. Diákok, felnőttek, családok egyaránt jelentkezhetnek. Egyéni és csoportos jelentkezőket is fogadunk. A madárgyűrűzési munka által megszabott napi rutin mellett lehetőség van a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra, előadások hallgatására is.

Megközelítés: A madárgyűrűző állomás Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek igény esetén részletes térképet biztosítunk, amely megkönnyíti a helyszín megtalálását. A madárgyűrűző állomás mindkét településről földúton közelíthető meg, ami személygépkocsival nem ajánlott!
 
Program: Alapvető program a madárgyűrűzés és madármegfigyelés, emellett madárhatározás, madártani és természetvédelmi, botanikai és zoológiai ismeretszerzés. Faunisztikai adatok gyűjtése, távcsöves madármegfigyelés. Lehetőség a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra is.
 
Ellátás: A madárgyűrűző állomáson „terepbiológus képző” feltételek vannak. Elhelyezés 3-4 személyes sátrakban, legalább napi háromszori étkezés biztosított (bográcsos és szabad tűzön készülő ételek). Tisztálkodási lehetőség a karsztforrásnál vagy a Bódvánál.
 
Szükséges felszerelés: Hálózsákról, elemlámpáról, evőeszközökről mindenki maga gondoskodik. Sátraink vannak, de aki tud, a biztonság kedvéért hozzon magával. Hideg éjszakákra rendelkezésre állnak tartalék pokrócok, amelyek igénybe vehetők. Polifoamot, esőkabátot, bakancsot/gumicsizmát, távcsövet, fényképezőgépet érdemes hozni. Szívesen látunk olyan zeneszerszámokat, amelyekkel az esti tábortüzeknél fokozni lehet a hangulatot.
További szempontok, amiket érdemes figyelembe venni: Augusztusban éjjel 5-10 °C -ra is lehűlhet a levegő, napközben 30 °C felé is emelkedhet a hőmérséklet. Szeptember végétől a hőmérséklet fagypont alá eshet. Olyan ruházatot érdemes hozni, amelyért nem kár, ha a madarak “lepotyogtatják” vagy a bokrok szétszaggatják.
 
A jelentkezés feltételei:
1. A madárgyűrűző állomáson a résztvevők számára nincsenek kötött turnusok, tetszőleges időpontban és tetszőleges időtartamra lehet jönni.
2. Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Felnőtt kísérő esetén fiatalabbak is érkezhetnek.
3. Saját érdekében az érkezés előtt legkésőbb egy héttel egyeztetni kell a szervezőkkel. Ebben az esetben van még idő arra is, hogy a részletes és aktuális információkat, valamint a menetrendeket és a térképet el lehessen juttatni a jelentkezőknek.
4. A táborba kutyát hozni tilos!
5. A részvételhez előzetes természetvédelmi, madártani ismeretek NEM szükségesek!

Érdeklődni és jelentkezni lehet: Huber Attila Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1. Tel: (48) 506-000, (30) 63-11-724; e-mail: epitheca72@gmail.com


Boldogkőújfalui madarász tábor
Időpont: 2019. augusztus 19-25.
Helyszín: Helyi Csoport Központ, 3884 Boldogkőújfalu, Kiss István utca 14.

Szállás: sátorban (saját sátor, hálózsák szükséges) a madárgyűrűzés kihelyezett helyszínén
Ellátás: közös tábori sütés-főzés, bográcsozás, napi 1 étkezésre meleg ételt biztosítunk, hideg élelemről, innivalóról saját igény szerint mindenki magának gondoskodik (vásárlás megoldható)
Program: madármegfigyelés, madárgyűrűzés, madarász- és fotós túrák, növényismeret, kirándulás a csurgói házhoz és a közeli kőtengerhez, odúkészítés, íjászkodás, esténként vetítéses előadások, és egyéb közösségi programok. 
További részletek a Zempléni Csoport oldalán olvashatók: http://www.mme.hu/zempleni_helyi_csoport és https://www.facebook.com/mmezemplenihcs/, http://www.mme.hu/zempleni-helyi-csoport/zempleni-madarasz-es-gyuruzotabor
A tábor alatt is lesz lehetőség könyvek, kiadványok vásárlására, idei szóróanyagok és újabb kitűzők beszerzésére.

Részvételi díj: MME tagoknak ingyenes
További információ, jelentkezés: zemplen@mme.hu Balogh Katalin 20/267-2963 Béres István 30/526-7409

 


Csongrád megye

Fehér-tavi Ornitológiai Tábor (FOT)

Időpont: 2019 július 10. - augusztus 31. 
További információ hamarosan. 
A táborról: http://www.mme.hu/csongrad-megyei-helyi-csoport/feher-tavi-ornitologiai-tabor


Hajdú-Bihar megye

Madárgyűrűző tábor Hortobágy-Halastón a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szervezésében

Időpont: 

 • 2019. augusztus 12-16.
 • 2019. augusztus 26-30. 

Augusztus végén már sokan a szeptemberi iskolakezdésre készülnek. Ebben az időszakban a természetben is lázas készülődés zajlik. Az őszi madárvonulás kezdete éppen erre az időszakra esik, amikor nyári melegek után a nádasok, bokrosok újra benépesülnek a rejtett életmódú madarakkal. A tábor egyik célja, az ilyen távcsővel nehezen megfigyelhető madárfajok befogása és tudományos célú megjelölése. Az érdeklődők megismerkedhetnek a madárgyűrűzés szakmai fogásaival, a Hortobágyon előforduló madárfajokkal és a halastavak és a környező védett területek élővilágával.

A tábort 10 éves kor feletti gyerekeknek ajánljuk.

Program, részvételi díjak és jelentkezés >>ITT<<


Jász-Nagykun-Szolnok megye

A Sasközpont tábort hirdet több korosztálynak

NAPKÖZIS TÁBOR - óvodásoknak és első osztályosoknak, a táborok időpontja:

 • 2019. július 15-19.
 • 2019. július 22-26.

Ami a táborban lesz:sasok, ölyvek, baglyok, vércsék, madárgyűrűzés, kirándulások a természetben, növények állatok játékos megismerése, bemutatótermi foglalkozások, vetítések, tanyasi udvar: bárányok, pipik, kacsák, nyuszi, felhőtlen jókedv és kacagás :)
Tábor költsége: 33000 Ft, mely tartalmazza a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, foglalkozásokhoz szükséges eszközöket.
További információ: 06203689757-es telefonszámon.
Jelentkezés személyesen vagy a saskozpont@mme.hu email címen a jelentkezési lap elküldésével.

>>JELENTKEZÉSI LAP<<

A 9-14 éves korosztály számára a táborok időpontja (ottalvós tábor): 

 • 2019. július 8-12.
 • 2019. augusztus 21-25.

Program: 

 • Részt vehetsz a sérült madarak gondozásában.
 • Testközelből megismerheted a sasokat, ölyveket, vércséket, baglyokat.
 • Szakemberek segítségével felfedezheted a Jászság védett természeti értékeit, növény-, rovar- és madárvilágát.
 • Madárgyűrűzésen vehetsz részt.

A tábor költsége: 39500 Ft, szállást és napi háromszori étkezést biztosítunk. Az elhelyezés 10, illetve 12 ágyas szobában történik, turnusonként 22 főt tudunk fogadni.
További információ a +36203588453-as telefonszámon.
Jelentkezés személyesen vagy a saskozpont@mme.hu email címen a jelentkezési lap elküldésével.

>>JELENTKEZÉSI LAP<<

 


Komárom-Esztergom megye

XXIX. Hopp Ferenc Madarásztábor Naszály, Ferencmajori-halastavak
A tábor időtartama: 2019. július 27. – augusztus 31.
Jelentkezz és érdeklődj: Bátky Gellért 30/583-8636; gellert.batky@gmail.com

Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megszervezi 29. madarásztáborát, amelyre minden természetkedvelőt szívesen meghív.

A tábor célja: A táj és annak természeti értékeinek megismertetése, hagyománytisztelő szemlélet átadása. Természetközelben megismerni a madarakat, valamint felfedezni a természetben rejlő szépségeket. A madárhatározással és a madárgyűrűzéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Mindezt egy nagyon jó hangulatú társaságban.

A tábor jellege és helyszíne: A tábor nomád Naszály, Ferencmajori-halastavak területén.

Elhelyezés: A táborozók saját sátraiban, illetve hálózsákjaiban. Tisztálkodási lehetőség lajtból van megoldva, valamint a naszályi Általános Iskola tornaterméhez tartozó tusolóban.

Megközelítés:Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra az első ház előtt merőlegesen letér egy bitumenes út. Erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra letér egy földút. Ezen haladva beérkezik a rendezvény helyszínére a látogató.

Fontos tudnivalók: Elsősorban 12 év feletti diákok jelentkezését várjuk. A madarak ismerete nem feltétel, de kifejezetten a madarak és a természet iránt érdeklődő fiatalokat várunk. Jelentkezni (név, kor, levélcím, telefon, e-mail cím és a részvétel időtartama) a megadott elérhetőségeken a tábor ideje alatt folyamatosan lehetséges! Esetleg fennálló orvosi panasz esetén a regisztrációval egyidejűleg feltétlenül jelezni kell!

Részvételi feltételek:
–    Akinek nincs MME/Száz Völgy tagsága: 3.000,-HUF/nap
–    MME/Száz Völgy tagság esetén: 2.200,-HUF/nap
–    Az év során egyesületeink életében komoly természetvédelmi munkát végző személyek részére: 1.700,-HUF/nap
A tagságot helyben is meg lehet váltani. A tagsággal kapcsolatos információkról szintén a megadott elérhetőségeken lehet érdeklődni. Napi háromszori étkezés (hideg reggeli, meleg ebéd, hideg vacsora) biztosított.

FONTOS! A madárgyűrűzés augusztus 31-e után is folytatódik a madárvártán, ami már önellátó és csak hozzájárulási költséget kérünk, melynek összege 300,-Ft/nap/fő. Mindenkit szeretettel és élmény dús programokkal várunk!
 


Pest megye

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2019-ben is szervez herpetológiai tábort („Herptábort”) iskolások részére.

A tábor helyszíne: Szalamandra-ház és Erdei Iskola (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság), Szögliget 
Időpont: 2019. június 17–22. (hétfő–szombat)
Jelleg: ott alvós. Elhelyezés 6-8 ágyas szobákban.
Célcsoport: iskolások 10–18 éves korig

Részvételi díj:

 • MME tagoknak (táborozó vagy szülő, vagy családi tagság): 37 000 Ft
 • nem MME tagoknak: 47 000 Ft

(MME tagság igénylése: http://mme.hu/legyen-tag - Éves tagdíj: felnőtt 5000 Ft, diák 3000 Ft)

A részvételi díjat csak a visszaigazolásban kiállított számla kézhezvétele után szükséges egy összegben az MME központi számlaszámára átutalni: 11712004-20011215 . A közleménybe írják a táborozó nevét és a HERPTÁBOR szót. Fizetési határidő: 2019. május 15.

A befizetett díjból 15 000 forintot tekintünk foglalónak. Május 31-ig történő visszalépés esetén a foglalót csak akkor áll módunkban visszaküldeni, ha a táborhelyet a tartaléklistáról fel tudjuk tölteni. Júniusi visszalépés esetén a foglalót nem küldjük vissza.

A részvételi díj magában foglalja napi háromszori étkezés díját. Az étkezések nagy részét a táborhely biztosítja), de a bográcsozás, szalonnasütés sem fog elmaradni!

Utazás: Csoportosan Budapest, Keleti pályaudvarról, vonatpótló busszal + vonattal Miskolcig.

A vonatút árát a részvételi díj nem tartalmazza, de a csoportos utazás megszervezésében segítséget nyújtunk. Részletek később!

Miskolctól a szálláshelyig, illetve visszafelé ugyanezen útvonalon különbuszt veszünk igénybe, melynek árát a tábor részvételi díja tartalmazza!

Jelentkezés:

Előzetes jelentkezés e-mailben: Vági Balázs: herptabor@gmail.com

A jelentkezésnél a következő adatokat kérjük megadni:

Táborozó neve
Táborozó kora
Szülő elérhetősége (telefon, email)
Számlázási cím

A jelentkezés a részvételi díj befizetése után válik hivatalossá.

Tevékenységek

Kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában az Aggteleki-karszt területén. Tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága és proaktív, kiscsoportos foglalkozások a táborvezetők közreműködésével.

Elsajátítható ismeretek: kétéltűek és hüllők biológiája, megfigyelésük, meghatározásuk és fotózásuk a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek, elméleti és gyakorlati természetvédelem

Kérjük olvassák el a részletes kiírást az MME KHVSZ oldalán: http://www.mme.hu/khvsz/varjuk-jelentkezoket-az-5-herptaborba

Ételérzékenységről, allergiáról, gyógyszerszükségletről a szülők mindenképp tájékoztassák a táborvezetőket a később letölthető formanyomtatványon!


Farmosi Vonuláskutató és Gyűrűző Tábor

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is szeretettel várjuk az érdeklődőket, akik a madárgyűrűző tevékenységen kívül bepillantást nyerhetnek egy igazi nomád tábor hétköznapjaiba éppúgy, mint a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet roppant gazdag növény- és állatvilágába.

Időpont: 2019. július 29-től szeptember közepéig tart (a pontos időpontokért kérjük látogassanak vissza később, a tábor menetét a leégett pallósor helyreállítása is befolyásolja)

A Pest megyei Farmoson, a Nagy-nádas szélén álló egykori gátőrház udvarán működik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Madárvártája, mely a fészkelő és átvonuló madárállományról gyűjt adatokat tavasztól őszig. A gyűrűző tábor előzetes bejelentkezés alapján fogad egyéni érdeklődőket, családokat, vagy akár kisebb csoportokat, de szívesen látja azokat az önkéntes segítőket is, akik már korábban szereztek némi gyakorlatot a madárgyűrűzés terén. A jó hangulat garantált!

A NYÁRI IDŐSZAKBAN A MADÁRGYŰRŰZÉS 10-18 ÓRA KÖZÖTT SZÜNETEL A MADÁRGYŰRŰZÉS SZAKMAI ÉS ETIKAI SZABÁLYZATAINAK ÉRTELMÉBEN A MADARAK EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN, EKKOR A FOGÓESZKÖZÖK FOGÁSKÉPTELENNÉ VANNAK TÉVE, EKKOR AZ ÉRKEZŐKNEK NEM TUDUNK PROGRAMOT BIZTOSÍTANI.

Ajánlott korosztály: 10 éves kor alatt szülői kísérettel, fölötte önállóan.
Étkezés önellátással, szállás saját sátorban!
AJÁNLOTT: sátor, hálózsák, fejlámpa (ennek hiányában az esti és hajnali madárszedésben való részvétel tilos), szúnyog és kullancsriasztó, vízhatlan lábbeli, időjárásnak megfelelő ruházat (a 2017-es év augusztusában a hajnali hőmérséklet 5 celsiusfokra csökkent)

Lehetőség van közösségi szolgálatos középiskolások számára az érettségihez szükséges órák teljesítésére délután 5 és reggel 9 óra között, valamint reggel 5-9 óra között ( 10-18 óra között nem tudjuk foglalkoztatni a dolgozni érkezőket).
FELTÉTELE: egyeztetés a kapcsolattartóval, érvényes szerződés a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvánnyal (https://www.facebook.com/hajtapartja/?fref=ts), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportjával (https://www.facebook.com/mmetapio/) vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal.

Információ: Farmosi Madárvárta facebook (https://www.facebook.com/FarmosMadarvarta/)

A tábor a szeptemberi hétvégeken tovább folytatódik!

Helyszín:Farmos, gátőrház (GPS: 47.3595302; 19.8274247)
Kapcsolattartó:  Vidra Tamás. Email: tapio@dinpig.hu , telefon: +36 30 663 4650


A Börzsönyi Helyi Csoport táborai a következőképpen alakulnak:

2019. évben is megrendezésre kerülnek a hagyományos börzsönyi madarásztáborok Királyréten!
Programok: madárgyűrűzés, botanika, erdészet, geológia, hidro-ökológia, rovarászat, hegyi túra és sok játék.
Elhelyezés: sátrakban, erdei tisztáson, teljes ellátással.
Időpontok:
Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT): július 15-27-ig
Börzsönyi Természetvédelmi Tábor (BTT) : július 28-től augusztus 9-ig
Részvételi díj: 39 500.-Ft (12 nap)
Akciók:
Gyorsasági kedvezmény: május 15 -ig fizetve csak 37 000.-Ft !
Családi kedvezmény: testvérek részére 37 000.-Ft fejenként (a kedvezmények nem vonhatók össze).
MME tagoknak 5% visszatérítés a befizetett összegből, az érvényes tagkártya bemutatása esetén.
Részletek: https://www.borzsony.org/oldal/tabor_bem
Jelentkezés: https://www.borzsony.org/taborok/register/


XIV. Bika-tavi Természetvédelmi és Ornitológiai tábor

Az MME Gödöllői Helyi Csoportja 2006-óta rendezi meg a Bika-tavi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábort, a BITOT-ot. A táborban 8-14 éves diákok vehetnek részt. A sátrakat és a napi háromszori étkezést, illetve a szakmai programokhoz szükséges felszerelést a Helyi Csoport biztosítja. A gyerekek külön 6-10 fős kiscsoportokban mennek délelőtti szakmai programokra.  Minden kiscsoportot egy szakvezető és egy kiscsoportvezető kísér.

Programok: Rovarászat, Madarászat, Gyűrűzés, Természetjárás, Botanika. Délután közös játékok, illetve ismeretterjesztő előadások kötik le a gyerekeket. A második BITOT óta a délutáni programokat egy, a történelemhez vagy tudományhoz kapcsolódó játékos kerettörténet színesíti.

Ez idáig, Ökológia, Népi mondák és mesék, Olimpia története, Török hódoltság, Honfoglalás, 2018-ban pedig a különböző földrészek különleges növény és állatvilágával ismerkedhettek meg a résztvevők. A kerettörténet témáját mindig a tábor első napján ismertetjük.

Reméljük, hogy egyre több gyermekkel tudunk a jövőben közösen találkozni Galgahévízen, és táborozni egy jót!

Helyszín: Galgahévíz, Bika-tó
Időpont: 2019. aug. 2-10. (érkezés 2-án 16:00-tól)
Elhelyezés: Helyi Csoport által biztosított sátrakban
Részvételi díj: 36000Ft (előleg 15000 Ft, befizetésről részleteket a jelentkezésre küldött válasz e-mailben küldünk)
Jelentkezés: 8-14 éves korig
Elérhetőség: Juhász Tibor 20/368-9757

A sikeres jelentkezés feltétele a kitöltött feladatlap és a szülői beleegyezés! (30-nál több beérkezett, és jól kitöltött feladatlapnál az érkezési sorrend számít). A jelentkezési lapot, mely a feladatlap egyben >>INNEN<< lehet letölteni. 


Tolna megye

Az MME Dombóvári Madártani Csoportjának 2019. évre tervezett táborai:

1. turnus: Természetvédelmi és ornitológiai tábor:

Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: június 23 – június 28. (6 nap). Érkezés első nap (vasárnap) 13-14 óra között, távozás (pénteken) 15-17 óra között.
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban.  Ellátás: napi 4 étkezés
 
Program: Madárbefogás és gyűrűzés; Madárismeret, madármúmiák – 40 faj ; Egyéni kutatómunka – a Természettudomány Bemutatóteremben; Hagyományos vagy természetkímélő gazdálkodás (füves élőhelyek);  Sólyomfélék.  Natura 2000 szemlélettel vadászni, vadgazdálkodást irányítani. Natura 2000-es madárfajok védelmi, telepítési lehetőségei halastavakon, szikes tavaknál (gémek, sirályok, csérek és parti madarak);
Hol, hogyan és milyen engedéllyel alakíthatunk ki költésre alkalmas partfalakat?  Parti fecskék gyűrűzése, megfigyelése; Odútelepek ellenőrzése; Távcsöves madármegfigyelés a Béka-tavaknál (gémtelep); Egy kis növényismeret; Gyógynövények környezetünkben. Erdei fülesbagoly és gyöngybagoly köpetének vizsgálata

Előadások: Az év madara a gólyatöcs, a foltos szalamandra az év kétéltűje.  A szikes tavak madárvilága.
Film: Ketten egy fészekben

Szabadidős lehetőségek: röplabda, sakk, malom, asztaltenisz, este természetfilmek.
Kirándulás egész napos programmal: Nyugat-Mecsek (Jakab hegytől Abaligetig), reggel - Béka-tavaknál madármegfigyelés; délelőtt  - Lengyel (parkerdő és kastélypark)

Költség: 20.000. Ft./fő (ellátás 5-5 reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora, buszköltség, parkolójegy, belépők, napi 6 órás szakmai program


2. turnus: Vonuláskutató és madárgyűrűző tábor

Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta)
Időpont: augusztus 21 – 25. (5 nap)
Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban (kérésre).
Ellátás: napi 3 étkezés
Program: 6-21 óráig gyűrűzés, faunisztikai megfigyelés különböző élőhelyeken, közben odútelepek ellenőrzése, hat  hálóálláson 300 m madárbefogás, diavetítés, fakultatív programként faunisztika és gyűrűzés a Béka-  tavaknál.
Költség: 16.000 Ft./fő  (ellátás, szállás, egy buszköltség)
 

Érdeklődni: Nagy Sándor, 7200 Dombóvár, Dombó P. u. 42/a
Telefon: 30/296-4501 
e-mail:
mme28dvar@gmail.com

Madarászok (14 éves kortól), szakkörösök, baráti csoportok, családok jelentkezését várjuk, jelentkezés esetén a lapra kérjük az e-mail címet.

A csoportunk honlapja: www.madarvarta.atw.hu