Táborok

Az MME helyi csoportjai, tagjai és aktivistái országos tábori hálózatot működtetnek évtizedek óta. A táborok többségében madárgyűrűzés folyik, elsősorban a nyári és téli vakáció időszakában, de a legnagyobb központokban - a madárgyűrűző állomásokon - egész évben.

  Aktuális táboraink 2024-ben

  Egyesületünk közel 50 éves fennállása alatt, mindig nagy hangsúlyt fektetett a szemléletformálásra és az utánpótlás nevelésre, amelynek legjobb eszköze a táboroztatás, így nem volt rá még példa, hogy ezen a majdnem fél évszázad alatt szervezetünk ne fogadott volna gyerekeket és felnőtteket a nyári szünet idején. Helyi csoportjaink és szakosztályaink idén az alábbi táborokat szervezik: 

  Madarász táborok: 

  Baranya vármegye

  44.Sumonyi Nyár-őszi Madárgyűrűző Tábor

  Tudnivalók:

  A tábor félnomád jellegű, madárgyűrűzéssel és madármegfigyeléssel foglalkozik.
  A részvételi szándékot idéntől nem word dokumentumban, hanem kizárólag az alábbi linken várjuk! https://forms.gle/HmQ3nu46BYaBTq477 
  A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan telefonon (táborszervező: 30/570-4364) is elfogadunk jelentkezést.
  A jelentkezés alsó korhatára 13 év. A korhatár alatt csak szülői felügyelet mellett engedélyezzük a részvételt.
  Dolgozók jelentkezését lehetőleg a 6 - 14. csoportokba kérjük.
  Elhelyezés épületekben, 2 - 6 ágyas szobákban. Sátras elhelyezésre is van lehetőség, de ilyen igény esetén a sátorról a résztvevőknek kell gondoskodniuk.
  A jelentkezéseket lehetőleg egy teljes hétre kérjük, de néhány napra történő jelentkezést is elfogadunk abban az esetben, ha a csoportok létszáma nem teljes. A csoportok létszáma maximum 25 fő. Egy fő több csoportba is jelentkezhet, túljelentkezés esetén viszont csak egy csoport munkájában vehet részt.
  A táborozó részvételével elfogadja, hogy egyénileg felelősséget vállal az általa a táborban használt eszközökre vonatkozóan.

  Az 1 - 8. csoportba történt jelentkezés esetén a csoportbeosztásról június 10-ig mindenki visszaigazolást kap. A részvételi díj befizetéséhez utalványt mellékelünk, amin az összeget az előírt határidőig be kell fizetni. A befizetés átutalással is teljesíthető a visszaigazolásban megadott számlaszámra.

  A 9 - 14. csoportokra vonatkozóan a visszaigazolás a jelentkezést követő néhány napon belül történik telefonon vagy elektronikus levélben. 

  A tábor látogatókat az alábbiak szerint fogad:
  1)    Minden esetben szükséges a táborszervezővel történt előzetes egyeztetés.  (30/570-4364, sumony@mme.hu). 
  2)    A tábor MME tagoknak és kísérő családtagjaiknak ingyenesen látogatható.
  3)    A tábor nem MME tagoknak (kivéve 6 éven aluliak) 500 Ft/fő díj ellenében látogatható. 
  4)    Csoportok (pl.: iskolás és óvodás csoportok) látogatására is van lehetőség. Ebben az esetben kortól és MME tagságtól függetlenül 500 Ft/fő díj ellenében. 

  Jelentkezési határidő:
  1 - 8. csoport: „Early bird”: 2024.05.31. ; „Late”: 2024.06.14.
  9 - 14. csoport: az aktuális időpont előtt legalább 2 héttel.

  Részvételi díj: 
  1 - 8. csoport:
  „Early bird” díjak 2024.05.31. éjfélig történő regisztráció esetén: 
  Egész hétre MME tagoknak teljes ellátással: 25 000 Ft.
  Egész hétre egyéb táborozóknak teljes ellátással: 35 000 Ft.
  Egy napra MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek a táborban történő alvással, teljes ellátással: 4000 Ft.
  Egy napra egyéb táborozóknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 5500 Ft.
  „Late” díjak 2024.05.31. után történő regisztráció esetén: 
  Egész hétre MME tagoknak teljes ellátással: 29 000 Ft.
  Egész hétre egyéb táborozóknak teljes ellátással: 40 000 Ft.
  Egy napra MME tagoknak és az alapítvány önkénteseinek a táborban történő alvással, teljes ellátással: 5000 Ft.
  Egy napra egyéb táborozóknak a táborban történő alvással, teljes ellátással: 7000 Ft.

  9 - 14. csoport:
  A táborozási napok vagy hetek számától függetlenül a tábori segítőknek ingyenes. 
  Ezekben a csoportokban az élelmezésről mindenki saját maga gondoskodik.

  Hozni kell:
  1 - 8. csoport:
  Hálózsák, sátras elhelyezési igény esetén sátor és matrac, esőköpeny, gumicsizma, megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, zseblámpa vagy fejlámpa tartalékelemekkel, távcső (ha van), névvel ellátott ivópohár, határozókönyvek (ha vannak), jegyzetfüzet, íróeszköz.

  9 - 14. csoport:
  Hálózsák vagy megfelelő mennyiségű takaró, esőköpeny, gumicsizma, az évszaknak megfelelő öltözet, egyéni tisztálkodó felszerelés, WC papír, zseblámpa vagy fejlámpa, gyertya, jegyzetfüzet, papucs, távcső, íróeszköz, határozókönyvek (ha vannak), megfelelő mennyiségű élelmiszer (a helyi élelmiszerboltban bevásárlásra van némi lehetőség).
   

  Békés vármegye

  II. Kis-Sárréti madárgyűrűző és természetismereti tábor

  2024.06.23-06.29.
  Szállás: Bihari Madárvárta, Biharugra
  46.97688634315204, 21.641700442090084 https://www.kmnp.hu/hu/bihari-madarvarta-biharugra
  2-3 ágyas szobák, fürdőszobával
  Érkezés: 2024.06.23. 14:00 óra
  Távozás: 2024.06.29. 10:00 óra
  Korhatár: 10-16 év, maximum 20 fő
  Étkezés: napi 3 fő étkezés + tízórai, uzsonna
  Ár: 45 000 Ft/fő; MME tagok részére: 40 000 Ft/fő
  Jelentkezés: Vasas András vasas.andras@gmail.com, 70/626-3232

  Tervezett programok:
  1. nap: megérkezés, regisztráció, szobafoglalás, ismerkedés egymással és a helyszínnel, táborrend és szabályok átbeszélése, szabadfoglalkozás
  2. nap: hálóállítás, utána folyamatos madárgyűrűzés, a hálók ellenőrzése óránként, foglalkozás: A fényképezés alapjai, a természetfotózás titkai
  3. nap: folyamatos madárgyűrűzés kora reggeltől estig, a hálók ellenőrzése óránként, napközben gyalogtúra (madarászat) a Biharugrai-halastavakhoz, du. a Biharország című film vetítése
  4. nap: folyamatos madárgyűrűzés kora reggeltől estig, a hálók ellenőrzése óránként, napközben gyalogtúra (madarászat) a Sző-rét tanösvényen, gombászás (ha lesz gomba)
  5. nap: folyamatos madárgyűrűzés kora reggeltől estig, du. madártani témájú előadás, este csillagászat, este rövid (bátorság)túra
  6. nap: folyamatos madárgyűrűzés kora reggeltől estig, a hálók ellenőrzése óránként, napközben kirándulás a környéken, este bográcsozás
  7. nap: madárgyűrűzés, háló bontás, összepakolás, kiköltözés

  Amit érdemes magaddal hoznod:
  gumicsizma, túracipó, hátizsák, kulacs, zsebkés, zseblámpa, határozókönyvek, távcső, fényképezőgép, jegyzetfüzet, rajzeszköz, állandóan szedett gyógyszerek, védő-, riasztószerek a nap és a rovarok ellen, tisztálkodási felszerelés, minden időre megfelelő ruhanemű, esőkabát, hosszú nadrág, baseball sapka/napkalap

  A jelentkezők részére hamarosan jelentkezési lapot küldünk!

  Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

  Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás
  Időpont: 2024. augusztus 12. - október 20.

  Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna: Köszvényes-kút

  Alapvető célunk a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. 

  Megközelítés:
  A madárgyűrűző állomás Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek igény esetén részletes térképet biztosítunk, amely megkönnyíti a helyszín megtalálását. A madárgyűrűző állomás mindkét településről földúton közelíthető meg. Perkupa felől a bevezető út  részlegesen javításra került (ez a csapadékvíz elvezetésének megoldását, az út elegyengetését, kőszórást és annak hengerlését jelenti), de a személygépkocsival történő megközelítés ebből az irányból is csak saját felelősségre történhet.

  Program:
  Alapvető program a madárgyűrűzés és madármegfigyelés, emellett madárhatározás, madártani és természetvédelmi, botanikai és zoológiai ismeretszerzés (florisztikai és faunisztikai adatok gyűjtése, távcsöves madármegfigyelés). Lehetőség van a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra is. 

  Ellátás:
  A madárgyűrűző állomáson „terepbiológus képző” feltételek vannak. A szervezők korlátozott mennyiségben alap élelmiszereket tudnak a résztvevők számára biztosítani (pl. kenyér, tej, konzervek, szalonna, krumpli, hagyma, fűszerek, étolaj, tészták, stb.). Főzésre bográcsban, illetve gáztűzhelyen van lehetőség. A főzést a részvevők maguk oldják meg, többnyire az összes részvevő közösen főz. Tisztálkodásra a karsztforrásnál (Köszvényes-kút) vagy a Bódvában van lehetőség. Az ivóvizet is a karsztforrás biztosítja, melyet kannákkal kell az állomásra hordaniuk a résztvevőknek.

  Szükséges felszerelés:
  Hálózsákról, elemlámpáról mindenki maga gondoskodik. Elektromos áram a madárgyűrűző állomáson nincs. Az elhelyezés 3-4 személyes sátrakban történik. Sátraink korlátozott számban vannak, ezért aki tud, a biztonság kedvéért hozzon magával saját sátrat. Szeptember végétől egy fűthető jurta is rendelkezésre áll 3 db emeletes vasággyal. Hideg éjszakákra tartalék pokrócokat tudunk biztosítani. Polifoamot, esőkabátot, vízhatlan lábbelit (bakancsot/gumicsizmát), távcsövet, fényképezőgépet érdemes hozni. Szívesen látunk olyan zeneszerszámokat, amelyekkel az esti tábortüzeknél fokozni lehet a hangulatot.

  További szempontok, amiket érdemes figyelembe venni: Augusztusban éjjel 5-10 °C -ra is lehűlhet a levegő, de napközben 30 °C felé is emelkedhet a hőmérséklet. Szeptember végétől a hajnali hőmérséklet fagypont alá eshet. Olyan ruházatot érdemes hozni, amelyért nem kár, ha a madarak “lepotyogtatják”, vagy a bokrok szétszaggatják.

  A jelentkezés feltételei:
  1. A madárgyűrűző állomáson a résztvevők számára nincsenek kötött turnusok, tetszőleges időpontban és tetszőleges időtartamra lehet jönni.
  2. Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Felnőtt kísérővel fiatalabbak is érkezhetnek.
  3. Az érkezés előtt legkésőbb egy héttel jelentkezni kell a szervezőknél! Ebben az esetben van még idő arra, hogy a részletes és aktuális információkat (pl. a tábori sátrakban rendelkezésre álló szabad férőhely), valamint a menetrendeket és a térképet el lehessen juttatni a jelentkezőknek.
  4. A táborba kutyát hozni tilos!
  5. A részvételhez előzetes természetvédelmi, madártani ismeretek NEM szükségesek!

  Érdeklődni és jelentkezni lehet:
  Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
  Iskolás, óvodás, látogató CSOPORTOK esetén: Záhorszki Adél +36 30 299 3531 (csak hivatali időben hívható)
  E-mail: oktatokozpont@anpi.hu
  Magánszemélyek esetén: Huber Attila, +36 48 506 000, +36 30 631 1724,

  Az MME Zempléni Helyi Csoportja meghirdeti nyári madarász- és gyűrűzőtáborát!

  Időpont: 2024. augusztus 19-25.
  Helyszín: Boldogkőújfalu, Kertek-dűlő https://goo.gl/maps/CLmJrrQk8EUC4kXm7
  Várható program: Elsősorban madárgyűrűzés, mellette madármegfigyelés madarász- és fotós túrák, egyéb élőlények bemutatása, kirándulás a csurgói házhoz és a közeli kőtengerhez, odúkészítés, íjászkodás, esténként vetítéses előadások, és egyéb közösségi programok.
  Szállás: Sátorban, saját sátor, hálózsák szükséges.
  Ellátás: Közös tábori sütés-főzés, bográcsozás, napi 1 étkezésre meleg ételt biztosítunk, hideg élelemről, innivalóról saját igény szerint mindenki magának gondoskodik (vásárlás megoldható).
  Részvételi díj: MME tagoknak ingyenes.
  További információ, jelentkezés: Béres István 30/526-7409 Balogh Katalin 20/267-2963

  A tábor alatt is lesz lehetőség könyvek, kiadványok vásárlására, idei szóróanyagok és újabb kitűzők beszerzésére.

  További elérhetőségek: zemplen@mme.hu https://www.facebook.com/mmezemplenihcs https://www.mme.hu/csoportok/zempleni_helyi_csopor

  Hajdú - Bihar vármegye

  Madárgyűrűző tábor Hortobágy-Halastón

  2024. augusztus 12-16. – HNPI-vel közösen szervezett 1 hetes gyűrűzőtábor Hortobágy-halastón.
  2024. augusztus 26-30. – HNPI-vel közösen szervezett 1 hetes gyűrűzőtábor Hortobágy-halastón. 

  Augusztus végén már sokan a szeptemberi iskolakezdésre készülnek. Ebben az időszakban a természetben is lázas készülődés zajlik. Az őszi madárvonulás kezdete éppen erre az időszakra esik, amikor nyári melegek után a nádasok, bokrosok újra benépesülnek a rejtett életmódú madarakkal. A tábor egyik célja, az ilyen távcsővel nehezen megfigyelhető madárfajok befogása és tudományos célú megjelölése. Az érdeklődők megismerkedhetnek a madárgyűrűzés szakmai fogásaival, a Hortobágyon előforduló madárfajokkal és a halastavak és a környező védett területek élővilágával.
  A tábort 10 éves kor feletti gyerekeknek ajánljuk.

  Részletek a táborról:
  https://www.hnp.hu/uploads/files/kornyezetineveles/taborok/2024/Gy%C5%B1r%C5%B1z%C5%91%20t%C3%A1bor_Felh%C3%ADv%C3%A1s2024.pdf

  Jelentkezés:
   https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/kornyezeti-neveles/oldal/gyuruzo-tabor-hortobagy-halaston

  Komárom-Esztergom vármegye

  34. Hopp Ferenc Madarásztábor

  Naszály, Ferencmajori-halastavak
  2024. július 14-20.
  2024. augusztus 5-25.

  Jelentkezz és érdeklődj: Csonka Péter 30/663-4659; csonkapeter8@gmail.com

  Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megszervezi 34. madarásztáborát, amelyre minden érdeklődő madár- és természetkedvelőt meghív.

  A tábor célja

  Madarász utánpótlás nevelése! Természetközelben megismerni a madarakat, valamint felfedezni a természetben rejlő szépségeket. A madárhatározással és a madárgyűrűzéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása egy jó hangulatú társaságban.

  Tematika
  július 14-20.: utánpótlás tábor
  augusztus 5-25.: klasszikus madarásztábor

  Gyűrűzőink
  július 14-20.: Lippai Károly
  július 21-28.: Bátky Kolos
  július 29. - augusztus 4.: Krug Tibor
  augusztus 5–11.: Szecsődi György
  augusztus 12-18.: Lengyel Attila
  augusztus 19-25.: Krug Tibor

  Tábordíj
  Egyesületi tagok részére: MÉG NINCS INFORMÁCIÓ
  Aki minimum 14 napig táborlakó: MÉG NINCS INFORMÁCIÓ
  Akinek nincs egyesületi tagsága: MÉG NINCS INFORMÁCIÓ

  A tagságot helyben is meg lehet váltani. A tagsággal kapcsolatos információkról szintén a megadott elérhetőségeken lehet érdeklődni. Napi háromszori étkezés (hideg reggeli, meleg ebéd, hideg vacsora) biztosított.

  Elhelyezés
  Saját sátorban, hálózsákban. Tisztálkodási lehetőség lajtból, valamint a naszályi Általános Iskola tornaterméhez tartozó vizesblokkban.

  Megközelítés
  Tata irányából Naszály településre érkezve jobbra az első ház előtt merőlegesen letér egy bitumenes út. Erre rá kell hajtani. Sorompón áthaladva balra megjelenik egy kerítést. ezt elhagyva hamarosan bal kézről lesz egy tábla, ott le kell balra térni, majd hamarosan újra. Ezen tovább haladva beérkezik a Madárvártára.

  Jelenleg a Madárvárta csak gyalogosan közelíthető meg.

  Fontos tudnivalók:
  A madarak ismerete nem feltétel, de kifejezetten a madarak és a természet iránt érdeklődő személyek érdeklődését várjuk. Jelentkezni (név, kor, levélcím, telefon, e-mail cím és a részvétel időtartama) a megadott elérhetőségeken a tábor ideje alatt folyamatosan lehetséges! Esetleg fennálló orvosi panasz esetén a regisztrációval egyidejűleg feltétlenül jelezni kell!

  FONTOS!

  A Madárvártán rendelt melegétkeztetés július 14-20. és augusztus 5-25. között lesz. Előre láthatóan!
  A munka augusztus 26-tól remélhetőleg november derekáig zajlik, ekkor az ellátás már önellátó és csak hozzájárulási költséget kérünk, melynek összege 500,-Ft/nap/fő.

  Pest vármegye

  FARMOSI MADÁRGYŰRŰZŐ ÉS VONULÁSKUTATÓ TÁBOR (FARMOS)
  Nádi-és erdei énekesmadár-fajok gyűrűzése, betekintés a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet gazdag növény- és állatvilágába.
  Időpont: 2024. július 22. – szeptember 15.

  A Pest vármegyei Farmoson, a Nagy-nádas szélén álló egykori gátőrház udvarán működik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Madárvártája, mely a fészkelő és átvonuló madárállományról gyűjt adatokat tavasztól őszig. A gyűrűző tábor előzetes bejelentkezés alapján fogad egyéni érdeklődőket, családokat, vagy akár kisebb csoportokat, de szívesen látja azokat az önkéntes segítőket is, akik már korábban szereztek némi gyakorlatot a madárgyűrűzés terén.

  A NYÁRI IDŐSZAKBAN A MADÁRGYŰRŰZÉS 10-18 ÓRA KÖZÖTT SZÜNETEL A MADÁRGYŰRŰZÉS SZAKMAI ÉS ETIKAI SZABÁLYZATAINAK ÉRTELMÉBEN A MADARAK EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN, EKKOR A FOGÓESZKÖZÖK FOGÁSKÉPTELENNÉ VANNAK TÉVE, EKKOR AZ ÉRKEZŐKNEK NEM TUDUNK PROGRAMOT BIZTOSÍTANI.

  Ajánlott korosztály: 12 éves kortól (alatta szülői kísérettel).

  AJÁNLOTT: sátor, hálózsák, fejlámpa (fejlámpa hiányában az esti és hajnali madárszedésben való részvétel tilos), szúnyog és kullancsriasztó, vízhatlan lábbeli, időjárásnak megfelelő ruházat (augusztusban a hajnali hőmérséklet 5 celsiusfokra csökkenhet).

  Helyszín: Farmos, gátőrház (GPS: 47.3595302; 19.8274247)

  Részvételi szándékhoz bejelentkezés szükséges. 
  Információ: Sári Gergő, sarig@dinpi.hu

   Börzsönyi Természetvédelmi Tábor (BTT, BOTT)

  Idén immár 44. alkalommal szervezünk természetismereti táborokat felső tagozatosoknak a Börzsönyben, Királyréten. Délelőtti terepi programok: szakmai vezető által tartott madárgyűrűzés, botanika, erdészet, geológia, hidro-ökológia, rovarászat, hegyi túra. Délutánonként: meghívott szakmai előadások, vetélkedők és sok játék. Szállás: erdei tisztáson, előre felépített, jól felszerelt sátortábor. Teljes ellátás (hideg reggeli, meleg ebéd és vacsora).Részvételi díj (12 napra): 79 000 Ft/fő. Május 15-ig fizetve, illetve testvéreknek kedvezményesen 76 000 Ft/fő

  Időpontok:
  Második turnus (BTT): július 29-től augusztus 10-ig.
  Jelentkezni lehet a https://www.borzsony.org/taborok/register/ oldalon.
  További információk: https://www.borzsony.org/oldal/tabor_bem, vagy kérdésekkel keressen minket telefonon (06 20 204-6014) vagy emailben a btt@borzsony.org (BTT).

   

   

  Tolna vármegye

  Az MME Dombóvári Madártani Csoportjának 2024. évre tervezett táborai:

  MME 28.sz. Dombóvári Csoportja
  7200 Dombóvár, Dombó P. 42/a.
  Honlap: www.madarvarta.atw.hu;
  e-mail: mme28dvar@gmail.com ;

  1.Turnus: Természetvédelmi és ornitológiai tábor: Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta) Időpont: június 24 – június 28. Érkezés 24-én hétfőn reggel 7-10 óra között, távozás 28-án pénteken 15-17 óra között. Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban egyéni igény esetén. Ellátás: az első étkezés hétfőn ebéd, az utolsó étkezés pénteken ebéd. Napi 4 étkezés /reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora) Költség: 35.000 Ft (ellátás, szállás, program, egy buszköltség) Program: Az öt napos program során a résztvevők megismerik és bejárják a város helyi védettséget élvező területeit (Gunarasi parkerdő, Szőlőhegyi parkerdő, Konda völgye a horgásztavakkal). Minden nap más-más élőlénycsoport lesz a fókuszban, így lesz lepkék napja, madarak napja, a fák napja, hüllők napja. Minden reggel madárbefogás és gyűrűzés; egyéni kutatómunka – a természettudományi bemutatóteremben, távcsöves madármegfigyelés a Béka tavaknál. Odútelepek ellenőrzése (horgásztavak, Gunaras); Egy kis növényismeret a Konda-patak völgyében. Az év fája. Nappali lepkék megfigyelése és múzeumi gyűjtemény. Előadások: Az év madara, hüllője és fája; Nappali lepkék (20 faj) és az év lepkéje. Dombóvár helyi védett területei, parkjai. A kék vércse és szalakóta védelme. Szabadidős lehetőségek: sakk, malom, asztaltenisz, mikroszkóp használata, múzeumi gyűjtemények (lepke, bogár, fészek, termés és egyéb növényi részek, életközösségek madarai – 2x3 méteres molinók) Terepi programok: távcsöves madármegfigyelés- harkályúra; Kis-Konda-patak völgye – helyi értékek, Gunarasi-parkerdő – odútelep ellenőrzése, gyurgyalagtelep megtekintése.

  2.Turnus: Vonuláskutató és madárgyűrűző tábor Helyszín: Dombóvár-Tüske, Horgásztavak (Madárvárta) Időpont: augusztus 21-25 (5 nap) Érkezés: augusztus 21-én (szerda) 7-10 óra között. Távozás 25-én (vasárnap) 15-17 óra között. Elhelyezés: faházban, ill. saját sátorban (kérésre). Ellátás: napi 4 étkezés Program: 6-20 óráig gyűrűzés, faunisztikai megfigyelés különböző élőhelyeken, közben odútelepek ellenőrzése, hat hálóálláson madárbefogás, diavetítés, fakultatív programként faunisztika és gyűrűzés a tüskei tölgyesben. Közösségi munka – odúk javítása, festése. Előadások: Az év madara és hüllője. Az MME legsikeresebb fajvédelmi programjai. 40 éves a dombóvári Madárvárta. Költség: 35.000 Ft (ellátás, szállás, program, egy buszköltség)

  Érdeklődni: 30/296-4501, e-mail: mme28dvar@gmail.com

  Madarászok (13 éves kortól), szakkörösök, baráti csoportok, családok jelentkezését várjuk, jelentkezés esetén a lapra kérjük az e-mail címet. Csoportunk honlapja: www.madarvarta.atw.hu


  Egyéb természetismereti táborok:    

  Levelibéka
  X. Herpetológiai tábor

  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2024-ben is szervez herpetológiai tábort („Herptábort”) iskolások részére.

  II. Őrségi lepkésztábor

  Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, az MME Ifjúsági Tagozata és a Lepkevédelmi Szakosztály közösen idén ismét megrendezi az Őrségi Lepkésztábort.

  A táborok és a madárgyűrűző állomások rendkívül izgalmas, sehol másutt meg nem tapasztalható élményeket kínálnak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt - legyen szó akár egy napos látogatásról, akár több napos részvételről. A madármegfigyelés, a kézbe fogható madarak, a természetközeli életmód, a közösségi élmények és az esti tábortűz nemcsak életre szóló emléket jelentenek, de sok gyereket a természetvédelmi, biológus, ökológus vagy agrár pályára irányítanak.

  Mindenkit szeretettel várunk!

  A madarász táborok nemcsak kutatási helyszínek, az itt folyó munka másik fontos célja az ismeretterjesztés, utánpótlásképzés (felnőtteké is!), ezért bárki, bárminemű madártani, természetjáró, táborozási ismeretek nélkül is jelentkezhet.

  Milyen munka zajlik a táborainkban?

  Táboraink többségében a tudományos célú madárbefogás és -gyűrűzés képezi a központi tevékenységet (részletesen a madárgyűrűzésről >>). Emellett sok helyen folyik távcsöves madármegfigyelés (faunisztika), botanizálás, de kirándulni is lehet. Az egyes táborok programjairól a tábori tájékoztatókban olvashatnak.

  Ellátás és körülmények

  A madárgyűrűző táborok - az itt folyó munka jellege - miatt szép természeti környezetben működnek, ahol sok esetben csak sátorban lehet lakni; így remek lehetőséget kínálnak a nomád jellegű élet néhány napos kipróbálására. A nagyobb madárgyűrűző állomások némelyikén korlátozott számban rendelkezésre állnak szobák és ágyak is. A táborokban a mindennapi élet alapfeltételei (hideg és meleg étkezés, mosakodás, zuhanyozás, WC) természetesen biztosítottak; a körülményekről az egyes táborok saját tájékoztatóiban olvashatnak, illetve a szervezőknél érdeklődhetnek. 

  Ki és miként vehet részt?

  Első táborozó gyerekek felnőtt kísérő nélkül többnyire 14-16 éves kortól vehetnek részt a táborok munkájában. A gyerekek mellett természetesen felnőtteket is szeretettel várunk. A madarász táborok egyik legnagyszerűbb vonása, hogy gyerekek és felnőttek együtt és egymásért dolgoznak mind a kutatásban, mind a napi jólét megteremtésében és fenntartásában.

  Mit vigyek magammal?

  A madarász táborokba alapvetően ugyan azokat a felszereléseket kell magunkkal vinnünk, amit egy családi üdülésre is magunkkal vinnénk. A nomád életmód, a madárgyűrűzés és a madármegfigyelés miatt az alábbi extrákra lehet szükség (ezek military és hegymászó boltokban, részben az MME boltjában is beszerezhetők):

        Nélkülözhetetlen táborozási specialitás:

  • hátizsák (vázas kialakítású, erős, tartós, kellően nagy [60-100 l-es] legyen)
  • hálózsák (lehetőleg +5 - 0 Cº körüli komfortfokozatú kapucnis "múmiazsák")
  • polifoam derékalj (lehetőleg ne a legvékonyabb, legpuhább változatot válasszuk)
  • sátor (víz- és szélálló legyen, ami sajnos a 15.000 Ft alattiakról nem mondható el) 
  • gumicsizma
  • esőruházat
  • fejlámpa (LED-es, vízálló, megbízható legyen; a legjobb a Petzl márka)
  • acél bögre (legalább 2,5, de inkább 5-9 dl-es)
  • tábori acél étkészlet (lehetőleg konzervnyitós tartóval)
  • tányér (ebből is legjobb a tábori acél változat)

        Jól jöhet:

   

  Mindenkinek jó táborozást kívánunk - találkozzunk a terepen!

   


  Amennyiben érdekli az óvodákban és iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a
  kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
  figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)