2013.12.04

ADJUK ÖSSZE! - örökpanorámás lakásokat fecskéknek!

Az MME is csatlakozott a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) legújabb kezdeményezéséhez egy élőhely, azaz partfal felújítási programmal, mellyel a Facebook társadalom természetkedvelő tagjait kívánja megszólítani. Az előzetes, NIOK bonyolította kutatás szerint a válaszadók 36%-a tartja fontosnak a környezet-, természet- és állatvédelem ügyét. A Magyarországon épp csak útjára indult, teljesen újnak számító gyűjtéshez a civil szervezetek, így az MME is nagy reményeket fűz.

 

A projektet leíró oldal nyitóképe

 

Adjuk Össze! (Logó)

„Eddig Magyarországon a közösségi támogatást segítő (crowdfunding) oldalak nem voltak túl sikeresek – az adjukossze.hu azonban most nagyon lendületesen indult, amiben több tényező is szerepet játszik. Egyrészt minden kezdeményezést (és a mögöttük álló civil szervezetet) megvizsgálunk – törekszünk arra, hogy a valóban jó ötletek, valós társadalmi problémára megoldást kínáló, a tapasztalataink szerint sokakat megmozgató adománygyűjtések kerüljenek fel a portálra. Másrészt a szervezetek számára folyamatos tanácsadást biztosítunk: szervezési, koordinációs és kommunikációs segítséget kapnak. Ennek köszönhetőek minden projektoldalon megtalálhatóak a kapcsolódó videók, kreatív képek és tartalmi leírások” – mondta el Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója.

A civil szervezetek összefogásaként indult az adjukossze.hu, „Ahol egy kis segítség nagyra nőhet”. A cél, hogy közös erővel ezt az újszerű adományozási módot minél többekkel megismertessük és népszerűvé tegyük.

A közösségi támogatási oldalon támogatható tíz kezdeményezés a honlap indulását követő mindössze két hét alatt több mint 1 300 000 forintot gyűjtött össze. Az MME mostanra 25 támogatót, támogatónként átlagosan 4268 Ft adományt tudhat a kezdeményezés mellett. További jó hír, hogy a pénzadományok mellett érkeztek felajánlások és 14 önkéntes állt a projekt mellé, akik idejüket és kétkezi munkájukat ajánlották fel.

A NIOK a Facebook társadalom adományozási szokásait kutatva a közösségi adományozás ötletével kereste meg többek között az MME-t is, melyhez örömmel csatlakoztunk, bízva az újabb adományozási forma térnyerésében. Indulásként egy kisebb ráfordításból megvalósítható, mégis nagy jelentőséggel bíró élőhely-rekonstrukciós programot hirdettünk. A kezdeményezésünk célja felhívni a figyelmet a drasztikusan csökkenő fecskeállomány védelmére.

A fecskéket még a városi emberek is jól ismerik, hiszen többnyire a közelünkben élnek. Pont ezért hiányuk egyre feltűnőbb. Mind kevesebb madár cikázik nyaranta az égen vagy a pocsolyák felett! A villanyvezetéken tömött sorokban „ücsörgő” fecskék látványa is egyre ritkább vagy a sorok lettek szellősebbek. A szúnyogok pedig ezt kihasználva egyre több kellemetlenséget okoznak és esősebb években a vegyi szúnyogirtás egyre „népszerűbbé” válik, noha ennek jelentős természet- és környezetvédelmi ártalmai vannak.

A lakosság nagy része a saját lehetőségeihez mérten tevékenyen is hozzá tud járulni a fecskék védelméhez műfészek és fecskepelenkák kihelyezésével, sárgyűjtőhelyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával. Azonban a három nálunk élő fecskefaj (füsti fecske, molnárfecske, partifecske) között van egy, a partifecske, amelynek védelme eltérő fészkelési szokásai miatt szakmai hozzáértést és koordinációt követel. A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére gyűjtünk, aminek célja egy tápió-vidéki partfal rendbehozatala és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás szükségességének visszaszorítása.

A kampány időszakból még 75 nap van hátra. A kezdeti lendület bizakodásra ad okot. Ezúton is kérjük, amennyiben egyetért kezdeményezésünkkel, álljon mellénk és támogassa azt pénzzel, önkéntességgel, illetve a hír megosztásával, továbbadásával. Sok kicsi sokra megy! Vigyük sikerre ezt a kezdeményezést közösen!

A projekt leírása megtekinthető a www.adjukossze.hu weboldalon, a többi kezdeményezés kíséretében.

 

MME adhat vonal: 13600/40

Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!