2010.08.26

A félelmek sajnos beigazolódtak - sor került az első kényszerű gólyafióka-mentésre!


 

Ma délután Badacsonytördemicen elkezdődött az idei ősz vélhetően legszomorúbb eseménysorozata, az elhúzódó pótköltések miatt bajba került gólyafiókák mentése.  


Amint arról két napja beszámoltunk, a júniusi hideg idő miatt kitolódó fehér gólya kötések fiókáit a vonuló szülők kénytelenek magukra hagyni. Ezek a sok esetben még repülni nem tudó madarak a lakosság és a természetvédelmi hálózat segítségére szorulnak (tovább a cikkhez >>).

Néhány órája kaptuk a hírt és a fotókat egy badacsonytördemici fészekről, ahol két gólyafiókát kellett emelőkosaras daruskocsival lehozni a fészekből. Az azonnali beavatkozásra azért volt szükség, mert bejelentés érkezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz arról, hogy a madarakat két-három napja magukra hagyták a szülők. A nemzeti park őrszolgálata az E.ON-Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. munkatársaival és daruskocsijával azonnal a helyszínre sietett, és lehozták a fiókákat.

A beavatkozás időszerű volt, mert a kényszerűségből magukra maradt fiókák már annyira éhesek voltak, hogy a saját, korábban visszaöklendezett köpetüket (a táplálékállatok emészthetetlen szőréből, csontjaiból, szálkáiból és pikkelyeiből, kitinelemeiből álló gombócok) ették!

A madarakat a nemzeti parki őrszolgálat az MME Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomására szállította, ahol a lesoványodott állatok szakszerű ellátásban részesültek, és már maguktól esznek. A mentett állatok itt fognak kitelelni, és csak jövő tavasszal, a vonuló gólyák hazaérkezésekor lehet elengedni őket.

Sajnos a holnapi napra is van legalább egy mentésre váró fészekalj, az őröknek és az áramszolgáltató munkatársainak Ősi községbe kell kivonulnia egy hasonlóan bajban lévő fészekhez. 

 A badacsonytördemici fészekben ... ... két még nem röpképes fiókát kellett a mai napon ... ... lehoznia a nemzeti park és az E.ON ... ... munkatársainak.A képen jól látható, hogy a fiókák repülőtollai még csak 50%
körüli fejlettségűek, tehát a madarak 2-3 hét
múlva kezdhetik el gyakorolni a repülést
(Fotók: Békássy Gábor, szöveg: Orbán Zoltán).


Mit tehetünk a fiókákért?
A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (ebben a következő fejezet segíti).

 
Némileg jobb helyzetben vannak a repülős fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket.


Hol jelenthetjük be a problémás gólyákat?
Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el (részletek >>). A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni. Kérjük, mielőbb jelentsék az ilyen eseteket!

A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat. A gyors kapcsolatfelvétel érdekében kigyűjtöttük az egyes igazgatóságok központi elérhetőségeit, illetve a dőlt betűs névre kattintva Ön ezek "Kapcsolat" oldalára juthat:


Mi történik a mentet madarakkal?
A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet (hidegtűrőbbek, mint a dél-afrikai mérsékelt övi pingvinek!). Jövő tavasszal aztán ezeket az állatokat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amit a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni. 


Kérjük, segítse a gólya adatbázis bővítését!
Bármennyire szomorú is az idei gólya helyzet, nagyon fontos, hogy minél pontosabb képet alkothassunk a probléma országos kiterjedtségéről és mértékéről. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy minél többen keressék fel az internetes gólya oldalt, és töltsék fel a problémás fészek adatait.


Köszönjük a gólyamentésben részt vevő lakosság,
a nemzeti park igazgatóságok és őrszolgálat,
az áramszolgáltatók, és az állatmentő állomások
áldozatos munkáját!


Kapcsolódó oldalak


 Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány üzletága, ...

 


... valamint a KvVM Zöld forrás programja támogatja.
 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében