2014.01.16

XI. Országos Sasszinkron - 2014. január 17-19.

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 2014. január 17-19-e között immár XI. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő sasok és más ragadozó madarak éves számlálását.


Hazánk területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költő állományából származó fiatal egyedek nagy része. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti sas és a fekete sas is.

Telelős sasok Békés megyében
(Videó: Orbán Zoltán).
Fiatal parlagi sas (Fotó: Morvai Szilárd)
A felmérés egyik legfontosabb célja a HELICON LIFE program keretében
a parlagi sasok telelő állományának minél pontosabb
monitorozása (Fotó: Morvai Szilárd).

 

Regionális kezdeményezésekben néhol már több évtizede zajlik egy-egy kiemelten fontos területen a telelő sas állományok felmérése, azonban a helyi felmérések különböző módszerekkel és időpontokban történtek, így a telelő madarak becsléséhez csak korlátozottan lehetett az adatokat felhasználni. Ezért 2004 óta az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya elindította a legfontosabb területek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. Az elmúlt években már közel 250 felmérő több mint 11.000 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb telelőhelyeket, így az állomány nagy részét (egyes években akár 800 sast) sikerült számba venni.

Országos sszaszinkron adatok 2004-2013 között (Forrás: MME Monitoring Központ)
Az országos sasszinkronok fő adatai 2004-2013 között. A 2013-as
X. Országos Sasszinkronról írt beszámolónkat itt találja >>
(Forrás: MME monitoring Központ).
 
Rétisas (Fotó: Morvai Szilárd)
A sasszinkronok leggyakoribb sasfaja a rétisas
(Fotó: Morvai Szilárd). 


Az egyes régiókban történő felméréseket koordinátorok egyeztetik össze, így aki részt tud venni a felmérésben, kérjük őket keresse (lásd. az  adatlap "INFORMÁCIÓ" munkalapján)!

 

Az éves sasszinkronok menete

  1. A felmérési területek kiválasztása, előzetes tájékozódás (megközelítés, útvonalak vagy megfigyelési pontok kijelölése stb.), a munkatérképek előkészítése.
  2. Régión belüli területek felosztása a felmérők között.
  3. Térképek, adatlapok, ismertető és a felmérendő terület pontos elhelyezkedésének eljuttatása a felmérőkhöz. Az UTM rácsozattal ellátott térképek az MME Monitoring Központjától is igényelhetőek.
  4. Terepi felmérés JANUÁR 17-19 között a megadott protokoll szerint (a terepmunka során, a munkatérképeken és a „Téli sasszinkron” adatlapokon jegyezzük fel megfigyeléseinket).
  5. Adatlapok beküldése JANUÁR 24-IG az MME Monitoring Központba: e-mail: monitoring@mme.hu, postacím: 4401 Nyíregyháza 1. Pf.286.
  6. Értékelés és az eredmények közlése.


Kérünk Mindenkit, amennyiben módjában áll, hogy a felmérésekhez a letölthető adatlapot használja a program ismertetőjében leírtak szerint! További tájékozódást segítő ismertető >>

Érdemes az „ADATLAP” munkalap mellett a „KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ” elnevezésű munkalapot is kinyomtatni (mindkettő egy-egy A4-es oldalra szerkesztett formában található).

A kitöltött adatlapokat a felmérők közvetlenül küldhetik az MME Monitoring Központjának (e-mail: monitoring@mme.hu ; cím: 4401 Nyíregyháza 1. Pf.286). A gyorsabb adatfeldolgozás érdekében az e-mailben történő megküldését javasoljuk!
 

Az adatok beküldési határideje január 24. (a felmérést követő péntek).

 

1% az MME támogatására - www.mme.hu 1% az MME támogatási nyilatkozat - www.mme.hu

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

MME adhat vonal: 13600/40

Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az Európai
Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).

A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros Nemzeti
Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az Országos Magyar Vadászkamara,
a Fővárosi és a Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.

www.parlagisas.hu