2016.01.08
Emlősvédelmi Szakosztály

X. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia (MTBK)

"Zászlóshajók, karizmák és esernyők: mit tehet az emlőskutatás a természetvédelemért?" címmel 2016. április 1-3 között, tizedik alkalommal kerül sor a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciasorozat következő eseményeóére.


Az MTBK műhelytalálkozó (X. MTBK) Mórahalmon, amelynek témája a Kárpát-medencében őshonos emlősfajokkal kapcsolatos kutatások, különös figyelemmel a természetvédelmi vonatkozásokra.
 

A konferencia rendezői:
Magyar Biológiai Társaság
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztály
MTA Ökológiai Kutatóközpont (Ökológiai és Botanikai Intézet, Tiszakutató Osztály)
Magyar Természettudományi Múzeum
Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszék

Szakmai támogatók:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Mórahalom Város Önkormányzata
MME Emlősvédelmi Szakosztály
Magyar Természettudományi Múzeum
MTA Ökológiai Kutatóközpont
SCB Európai Szekció
SCB Hungarian Chapter

Helyszín:
A konferencia helyszíne az Aranyszöm Vendégház, 6782 Mórahalom, Röszkei út 1.

Részvételi díj:
Támogató részvételi díj    12 000 Ft
Teljes részvételi díj    8 000 Ft
Kedvezményes részvételi díj    6 000 Ft

A részvételi díj magában foglalja a konferencián való részvételt, a regisztrációs csomagot, az elektronikus absztrakt-kötetet, 3 kávészünetet, és a péntek esti vacsorát. Az árak az Áfát tartalmazzák.
Kedvezményes részvételi díjra jogosultak: diák, nyugdíjas, GYES-re jogosult, munkanélküli. A kedvezményre való jogosultságot kérjük a megfelelő dokumentumról készült (szkennelt) fotóval igazolni, melyet a regisztrációkor kapott linken lehet feltölteni. A kedvezményes részvételi díjakról a résztvevő nevére állítjuk ki a számlát.
Kérjük, hogy aki futó pályázati támogatással rendelkezik és/vagy megengedheti magának, a támogató részvételi díjjal segítse a konferencia megrendezését. A támogató részvételi díjat fizetők nevét külön oklevéllel ismerjük el, és feltüntetjük a konferencia honlapján.

Regisztráció:
A konferenciára való jelentkezés on-line történik a http://www.mtbk.hu/mtbk10/?page=regisztracio címen. HATÁRIDŐ: 2016. január 31.

Lemondás:
A részvétel 2016. március 15-ig történő lemondása esetén a befizetett részvételi díjból 75%-ot térítünk vissza. Ezután visszatérítésre nem lesz lehetőség.

Szállások:
Szállásról a konferencia résztvevői egyénileg gondoskodnak, a foglalások intézése közvetlenül a szállásadókkal történik. A szálláslehetőségekről egy lista elérhető a konferencia honlapján

Étkezés:
A pénteki vacsora és a kávészünetek benne foglaltatnak a részvételi díjban.
A szombati ebédet a regisztrációkor megadott előzetes igények és befizetés alapján (ára 1.200 Ft, regisztrációval együtt fizetendő) közös helyszínen szervezzük.

Fizetési mód:
A regisztrációs és egyéb díjak befizetése csak banki átutalással lehetséges. A részvételi díjról a regisztráció határidejét követően számlát küldünk. Szükség esetén proforma számla kérhető, erre vonatkozó igényüket a regisztráció során jelezzék.
A részvételi díj és egyéb költségek befizetésének határideje 2016. február 28.

Program- és absztraktkötet:
Csak azok az absztraktok kerülnek a kötetbe, amelyek a határidőig beérkeznek, és szerzője határidőre befizette a részvételi díjat. Az absztraktkötet elektronikusan ingyenesen elérhető, nyomtatott verzió külön és 500 Ft-os költséggel igényelhető a regisztráció során.
Absztraktbeküldési határidő: 2016. január 31.

Formai követelmények: Az absztraktnak egy bekezdésben, maximum 250 szóban ismertetnie kell az elvégzett kutatás hátterét, céljait, legfontosabb eredményeit és rövid megvitatását. Az absztraktnak a főbb gondolatmenetet, eredményeket és a legfontosabb következtetéseket kell tartalmaznia. Nem fogadható el olyan absztrakt, melyből nem derül ki az elvégzett munka eredménye (pl.: „az előadásban bemutatjuk majd azokat az eredményeket, amelyeken jelen pillanatban dolgozunk”). Csak elektronikusan beküldött absztraktokat tudunk elfogadni, melyek feltöltése a honlap felületén, a regisztrációkor kapott linken lehetséges.
A konferencián magukat képviselő civil és szakmai szervezetek, természetvédelmi egyesületek, stb. számára is lehetőséget biztosítunk szervezetük rövid bemutatására, melyet szintén maximum 250 szavas összefoglalóként kérünk elektronikusan feltölteni az absztraktfeltöltési internetes felületen. Ez tartalmazza többek között a szervezet/egyesület alapvető céljait, működési alapelveit, programjait. Ezen összefoglalók is az absztraktkötetben kerülnek közlésre.

Szakmai program:
A szakmai program hat fő téma köré csoportosul, előadásokból (12 perc előadás + 3 perc kérdések), villámelőadásokból (4 perc előadás + 2 perc kérdések), poszterszekcióból, és műhelymunkákból áll.
 
Fő témakörök:
•    Fajvédelmi programok
•    Genetikai diverzitás és populációk védelme
•    Élőhelyek degradációja, megőrzése, helyreállítása
•    Visszatelepítési programok, új populációk létrehozása, ex situ védelem
•    Kutatási módszertan
•    Gazdasági és társadalmi vonatkozások, szemléletformálás

Az egyes témakörök nyitóelőadását felkért előadók tartják meg, részben a beküldött absztraktokból kiválasztva. A további prezentációk módját a jelentkezők számának ismeretében a szervezők felülbírálhatják. A poszterek legalább egy napig lesznek kiállítva.

Poszterszekció:
A poszterek méretéről a későbbiekben a honlapon adunk tájékoztatást. A rögzítéshez szükséges eszközökről a szervezők gondoskodnak.

Műhelymunka:
A műhelymunkák egymással párhuzamos szekciókban zajlanak.
•    Denevérmonitoring: tapasztalatok és eredmények
•    Száraz füves élőhelyek természeti értékei

Műhelymunkára további javaslatokat 2016. január 31-ig várunk a konferencia email címén.

Borkóstoló és helyi borászat-történeti előadás
A konferencia másnapjának estéjén (április 2.) borkóstolót és ezzel egybekötött borászati előadást szervezünk. Az erre való jelentkezést a regisztráció során tehetik meg. A borkóstoló költsége 2000 Ft/fő, melyet a regisztrációs díj NEM tartalmaz, de azzal együtt fizetendő.

Kirándulás:
Választható lehetőségek:
•    A délvidéki földikutya élőhelyei, tájtörténet, veszélyeztető tényezők
•    Mórahalmi bivalyrezervátum és a nagy-széksós-tavi vizes élőhely természetvédelmi kezelése és élővilága
A kirándulások költsége 2000 Ft/fő, mely magában foglalja a hideg ebédcsomagot. A kirándulások minimum 20 fő jelentkezése esetén indulnak, az erre vonatkozó részvétel díja a helyszínen készpénzben fizetendő.

Előzetes program:
2016. április 1., péntek:
11:00-13:00    Regisztráció
13:00-15:00    Megnyitó és előadások
15:00-15:30    Kávészünet
15:30-18:00    Előadások
19:00-        Vacsora (minden regisztrált résztvevőnek)
2016. április 2., szombat:
09:00-11:00    Előadások
11:00-11:30    Kávészünet
11:30-13:00    Előadások
13:00-14:00    Ebédszünet
14:00-16:00    Előadások
16:00-16:30    Kávészünet
16:30-19:30    Műhelymunka
20.00-        Borkóstoló
2016. április 3., vasárnap:
09:00-        Kirándulás

Kapcsolat:
Részvételi díjjal és számlázással kapcsolatos kérdések: Mecsnóber Melinda, Magyar Biológiai Társaság, 1088 Budapest, Baross u. 13. Telefon: (1) 225-3273. E-mail: mbt@mbt-biologia.hu
Absztraktokkal kapcsolatos kérdések: Németh Attila, e-mail: attila.valhor@gmail.com
Minden további kérdés: mtbk10.szervezok@gmail.com

Minden érdeklődőt szeretettel vár a szervezőbizottság:
Csorba Gábor, Kovács-Hostyánszki Anikó, Mecsnóber Melinda, Krnács György, Mihók Barbara, Molnár Nóra, Németh Attila, Szepesváry Csaba, Vili Nóra