2018.03.08
Veszprém Megyei Helyi Csoport

"Kezdő madarász vagyok" Képzés Veszprém megyében

A Veszprém Megyei Helyi Csoport két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely tavaly a budapesti érdeklődők körében nagy sikert aratott.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen?
14 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

Ki tartja a képzést?
A kétnapos képzés házigazdái Somogyi Csaba és Fellner Zoltán tagtársaink, akik rendszeres előadói pl. a Kemenes Vulkánparknak, illetve madarászsétákat vezetnek a Marcal-medencében. A második, terepi napon csatlakozni fog még hozzánk egy vagy két olyan madarász kolléga, akik segítségével néhány fős csoportokban tudjuk gyakorolni az előző alkalommal elsajátított ismereteket.

A képzés időpontja
2018. március 25. (vasárnap) – elmélet
2018. április 7. (szombat) – gyakorlat terepen

A képzés helye és a résztevők száma
Az elméleti képzés helye a Fehérlófia Waldorf Iskola (8248 Nemesvámos, Kossuth L. u. 24.).
A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne az időjárás és a madármozgás fügvényében valamelyik veszprémi zöldterület, amely jól megközelíthető és fajgazdag.
A részvevők száma korlátozott, 20 fő.

A képzés programja
A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két külön hétvégi napon szervezzük.
I. (elméleti) nap
•    10:00-10:30 Résztvevők bemutatkozása, a képzési tematika ismertetése
•    10:30-12:00 I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]
II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
•    12:00-12:30 Szünet
•    12:30-13:00 III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]
•    13:30- 14:30 IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]
•    14:30-16:00 V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap
•    10:00- 15:00 Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel Veszprémben ; az előző alkalommal tanult elmélet átültetése a gyakorlatba:
o    a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat;
o    ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
o    a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.);
o    közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.

A képzés ára
MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 10 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 12 000 Ft+Áfa= 15 240 Ft/ képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

A jelentkezés módja
•    E-mailben március 19-ig a veszpremmegyeihcs@mme.hu címen.
•    Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
•    Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
•    A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!