2005.08.18

Tilos az ólomsörét használata a vizes élőhelyeken

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület üdvözli az FVM rendeletét, amely megtiltja az ólomsörét használatát a vizes élőhelyeken. A vízivad vadászat során a vizes élőhelyekre kijuttatott ólom elsősorban a vízimadaraknál, és az ezekkel táplálkozó ragadozóknál okozhat jelentős pusztulást.

Nemzetközi felmérések szerint a vadon élő vízimadarak 4-5%-át érintheti, és 2-3 %-ának a pusztulását is okozza az ólommérgezés, amely a szétszóródott söréttel táplálék útján jut a madarak szervezetébe. A közvetlen pusztulás mellett az ólomtól legyengült madarak könnyen a ragadozók áldozatává válnak, s még enyhébb mérgezés esetén is csökken a szaporodóképességük.

Magyarország 2002-ben csatlakozott ahhoz az afrikai-eurázsia vonuló vízimadarak védelmére létrehozott hágai egyezményhez (AEWA), amely megköveli tagjaitól az ólomsörét használatának betiltását a vizes élőhelyeken. A 117 országra kiterjedő megállapodás 235 vizes élőhelyhez kötődő madárfajt oltalmaz, a búvárokon, récéken át a dél-afrikai pingvinekig.

Az ólomsörét pótlására egyébként ma már rendelkezésre állnak más, nem mérgező lőszerek. Ezek most még viszonylag drágák, de a kereslet növekedésével várhatóan csökkenni fog az áruk.