2015.02.03
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Sikeres madárgyűrűzési bemutató Kókán

Január 31-én megtartottuk a második bemutatógyűrűzést a kókai Civil Háznál felállított madáretetőknél. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, mivel előző nap még szakadt az eső, de szombaton már az enyhe szél ellenére jó volt az idő. A program az előzőhöz hasonlóan reggel 9-kor kezdődött és délig tartott. A múltkori gyűrűzéshez képest jóval többen vettek részt a mostanin, összesen 62-en. A Tápió-vidék több településéről érkeztek hozzánk látogatók és a Williams TV is készített egy felvételt, mely hamarosan látható lesz a tévében.

A program természetesen a madarak befogásához használt függönyhálók felállításával kezdődött, miközben a fenti fűtött helyiségben készült a libazsíros-lilahagymás kenyér a vendégek számára. A felajánlott kenyeret ezúton is köszönjük a Tápióság Pékségnek.
A továbbiakban a gyűrűzés mellett a vendégek meghallgathattak egy előadást és megnézhettek néhány rövidfilmet a téli madáretetés jelentőségéről és a 2015 év madaráról, a búbosbankáról.Az előadás mellett jólesett a forró tea (Fotó: Mikus Máté)


Az első hálóellenőrzést 9 órakor tartottuk, amikor is a nap "sztárja", a madarak réme, egy fiatal hím karvaly is a hálóba került, és szerencsére nem ugrott ki belőle (tudni kell, hogy a karvaly könnyen kiszabadítja magát az énekesmadarak megfogásához használt függönyhálóból, ugyanis a nagyobb mérete miatt nem akad úgy meg, mint például egy széncinege).
Az első körben még rengeteg madár lábára került gyűrű, azonban ezután egyre csökkent a számuk. A nap végére összesen 75 madár kapott új gyűrűt (a múltkori több mint 200-hoz képest), és 7 madarat fogtunk vissza, amit a tavaly december végi bemutatón gyűrűzött Benei Béla gyűrűző. A madarak legnagyobb része szén- és kék cinege volt, de fogtunk még mezei verebet, tengelicet és csuszkát is. A program során hallottuk a meggyvágók, süvöltők és egy egerészölyv jellemző hangját is, valamint fakopáncsokat is.


Lencsevégre kapva (Fotó: Mikus Máté)


Mindent összegezve elmondhatjuk, hogy sikeres volt a program, nagy volt az érdeklődés, és jó volt a hangulat. Köszönjük minden látogatónak a részvételt, és szintén köszönet illet minden segítőt, aki közreműködött a programban.


Mikus Máté