2015.04.30
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Nyolcvanketten voltak kíváncsiak az "Év Madarára" Kókán!

Ragyogó napsütésben és kellemes tavaszi időben érkeztek az érdeklődők a kókai Civil Házhoz. A rövid tájékoztatót követően PowerPoint előadás keretében ismereteket szerezhettek a búbosbankáról.

Megtudhadták rendszertani helyzetét hazánk madárvilágában, megismerhették elterjedését, élőhelyét, fészkelési szokásait, táplálkozását, állománynagyságát. Vonulásukról és védelmükről is kaptak tájékoztatást.


Búbos banka előadás (Fotó: Szabó Tünde)

Az előadás után megtekintettünk egy a bankák számára kihelyezett odút. Ezután elindult a társaság és átkeltünk a Hajta-patak mellékágán. Utunk során láttunk illetve hallottunk zöldküllőt, erdei pintyet, barátposzátát, barna rétihéját, nászrepülő egerész ölyveket, seregélyeket, nyaktekercset. A patakmenti galériaerdőben csilpcsalp füzikék és fülemülék énekükkel hirdették a tavasz megérkezését. A legelő szélén álló akác tetején egy citromsármány hím fújta jellegzetes strófáját, párja már minden bizonnyal a közelben kotlik a talajon épített fészkén.

Az égeres galériaerdőben egy kakukk kereste alkalmi partnerét. A túravezető galád módon kihasználta a lehetőséget és válaszolgatott a madár hívó hangjára. A lóvátett csapodár madár még sokáig követte tisztes távolságból a túrázókat, abban a reményben, hogy megpillanthatja leendő párját. A kókai gyurgyalagtelepnél rövid pihenőt tartottunk, majd elindultunk a Felső-hegyi szőlők irányába. A szőlőtelepet elérve egy mókus futkározott az orgonasövényen, kis idő elteltével egy akácfára kapaszkodott fel. A még lombnélküli fán jól megfigyelhető volt, hogy egy sötét színváltozatú, úgynevezett " kormos" mókus került a látóterünkbe.

Deák Sándor tagtársunk pincéjénél megnéztünk kettő a bankák számára átalakított öreg boroshordólakot, majd rövid pihenő után felkapaszkodtunk a domb tetején lévő, a szőlőtelepet elválasztó útra. A 35 hektáros szőlő-gyümölcsös területén 110 mesterséges fészekodút üzemeltetünk már évek óta. Egyet az érdekesség kedvéért megtekintettünk, mezei veréb fészek volt benne 3 tojással. Búbosbankával azonban még mindig nem találkoztunk! Az egy hete történt terepbejárás alkalmával 6 példányt is sikerült megfigyelni. Amikor visszaérkeztünk a Civil Ház udvarára, akkor értesültem róla, hogy a kissé lemaradt csoport abban a kivételes szerencsében részesült, hogy látták és hallották is e különleges madár két példányát.

A megfáradt túrázókat Laczkó Tamás "mesterséf" tagtársunk mennyei gulyáslevessel és házi készítésű limonádéval várta. Az ebéd elfogyasztása után a "búbosbanka visszatér" c. ismeretterjesztő filmet tekintettük meg. Remélem, hogy a résztvevők jólérezték magukat és kellemes élményekkel feltöltődve tértek haza. Szeretettel várjuk őket a következő programunkon is!


Búbos banka keresés (Fotó: Kertész László)


"Év madara" póló megvásárolható volt programunkon (Fotó.Kertész László)

További fotók a túráról: https://plus.google.com/photos/103626627867935246537/albums/6142138609937555857

Kertész László