2018.07.07
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Gólya Road-show a Tápió-vidéken

Idén június 24-én rendeztük meg a Gólya Road-Showt a Tápió-vidéken.

A szokásostól eltérően most csak egy napos volt a program, mely során a Göbölyjáráson, Farmoson, Tápiószelén és Tápiógyörgyén levő lakott fészkeket kerestük fel, ugyanis ez a terület a leggazdagabb gólyafészkekben a Tápió-vidéken. Különösen kiemelkedik ezek közül Tápiógyörgye, ugyanis a bejárt útvonalon a fészkek fele itt található.

A gyűrűzés során az érdeklődők megismerkedhettek a gólyák életmódjával, vonulási szokásaival, veszélyeztető tényezőivel, illetve közelről is megismerhették a gólyagyűrűzés menetét. A gyerekek (és természetesen a felnőttek) nagy örömére némelyik fészeknél lehoztunk egy-egy gólya fiókát is.

Az idei év kimondottan jónak tűnik a gólyák szempontjából, ugyanis a legtöbb fészekben legalább 4 fióka volt. Összességében 20 fészeknél jártunk, 62 gólyát sikerült meggyűrűzni és kb. 200 érdeklődő jelent meg a programon. Köszönjük Petykovszki Zoltánnak, hogy az emelőkosaras autójával segítette a gyűrűzést, külön köszönet Benei Bélának a gyűrűzés lebonyolításáért, valamint szintén köszönetet szeretnénk mondani Ladányi Annának a tápiógyörgyei rész szervezéséért.

Fotók: Kálmán Csaba, Mikus Máté

Galéria: https://photos.google.com/share/AF1QipMkN_vpx_ZK6yh2fNw8TtfnXKEJwShRgKlnVoukAyGO-3-yPBgbNo3gT2D2y4cASA?key=WUxkdkZBXzd0QzVJQ3o1bWFQeTBJdHpjSGZNTzNn