2016.06.03
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Fülemülék éjszakája Tápióságon

Május 21.-én Tápióságon 2. alkalommal került megrendezésre az országos Fülemülék éjszakája program. A túrát idén új helyszínre szerveztük, mivel a tavalyi rendezvényen a helyi raklapüzem hangjai felülzengték az este főszereplőjének különleges dallamát. 

A túrát megelőzően Kertész László rövid ismertetőt tartott a Madarak és fák napja és a Fülemülék éjszakája rendezvényről, röviden bemutattuk az este főszereplőjét, a fülemülét, és megismertettük az embereket a rejtett életmódot folytató év madarával, a harissal. A Gólyahír tanösvény egy rövid szakaszán kezdtük a hosszas sétát, ahol megmutathattuk a mocsárrétek jellegzetes növényeit, a hosszúfüvű legelő élővilágát.

Megtekintettük az odútelep 10-es odúját, ahol szépen cseperedő mezei verébfiókák pislogtak az érdeklődőkre. Szerencsénk volt megfigyelni a fokozottan védett szalakóták 4 példányát, amelyek immáron második éve használják költőhelyül a számukra kihelyezett nagyméretű költőládákat. A területet rendszeresen legeltetik juhokkal és szarvasmarhákkal, amely mind az állat, mind a növényvilágnak kedvező, hiszen így gazdag rovarutánpótlással rendelkeznek.

A túra egy izgalmas része volt, amikor a 63 résztvevő a patak feletti összetákolt, de stabil hídon kelt át a rét túloldalára, ahol a rövidfüvű kaszáló érdekességei tárultak szemünk elé. Itt revírjüket őrző sordélyokat, mezei és búbos pacsirtákat, sárgabillegetőket és egy zsákmányra vadászó hím barna rétihéját figyelhettünk meg.

Köszönjük a Tápióság Polgárőrség Egyesületnek a járművek őrzését.

Sári Gergő
Fotók: Kertész László