2016.03.20
Tápió-vidéki Helyi Csoport

Békamentő – Gólyaváró Családi Nap, Farmos

Idén a Duna – Ipoly Nemzeti Park szervezésében ismét megrendezésre került Farmoson a Békamentő – Gólyaváró Családi nap, melyen több más szervezettel együtt az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportja képviseletében Sárközi Tamás és jómagam (Mikus Máté) is részt vettünk.

Gólyáink hamarosan visszatérnek, és az ők hírnökeként reggel láttunk egy fehér gólyát az egyik göbölyjárási fészekben, illetve Németh András természetvédelmi őr is jelezte, hogy egy másik fészekben látott egy gólyát ácsorogni. Sajnos az idő a békamentésnek nem kedvezett, mivel az előző napi éjszakai fagyok és a hűvös időjárás miatt kevés békát sikerült megmenteni, azonban így is szép számmal jöttek el a programra (mintegy 350 fő). A családi napon mi is egy feladat állomásaként szerepeltünk. Nálunk az oda látogatók – amellett, hogy megismerkedhettek a madarakkal, védelmükkel, egyesületünkkel, tevékenységeinkkel, és az év madarával, a harissal is (mivel minden évben költ néhány pár a Tápió-vidéken) – támogató jegy ellenében részt vehettek madárodúk készítésében, amit azután meg is tarthattak.

Odúkészítés (Fotó: Sárközi Tamás)

Éppen ezért valószínűleg elnyertük a tiszteletbeli „leghangosabb sátor” díját, ugyanis egészen addig folyamatosan barkácsoltak az érdeklődők, amíg el nem fogyott az alapanyag. Természetesen más programokra is nyílt még lehetőség a mai napon, például volt lovas kocsikázás, csónakozás a nádasban, indult több túra is a területen.
Összességében elmondhatjuk, hogy jó napot zártunk. Köszönjük a nemzeti park meghívását, valamint köszönjük az érdeklődőknek és a támogatóknak is a részvételt.

További fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.484926288358746.1073741909.137391236445588&type=3

Mikus Máté

(képek: Sárközi Tamás)