2016.04.28
Tápió-vidéki Helyi Csoport

" Amerre a kakukk száll" 2016.04.23.

Első ízben rendeztük meg tavaszköszöntő idei programunkat "Amerre a kakukk száll" címmel Kókán, a névadó madár egyik tipikus élőhelyén. Az előzetes bejelentkezések alapján mint egy negyven főre számítottunk, de a meterológiai előrejelzés szeles, esős időt jósolt szombatra, talán ezért is csak harmincan jelentek meg a meghirdetett időpontban.

Az érdeklődők kiselőadás keretében megismerhették hazánk egyetlen költésparazita madarának rejtett életét. Az előadás után megtekintettük David Attenborough kakukkról készített rövidfilmjét. A túra a Hajta-patak mellékága menti fűz-nyár-kőris ligeterdőt érintve, az égeres galériaerdőben folytatódott, ami NATURA 2000 terület. Ismertettük az élőhelyet, bemutattuk az itt előforduló védett növény és állatokat, illetve az odútelepen megnéztük, hogy milyen madárfajok költenek a madárodúkban és a madarakon kívül milyen kisemlős fajok használják ezeket a mesterséges költőládákat.

A madarak költése már javában tartott, több odúban találtunk tojásain kotló széncinegét, illetve 2-3 napos fiókákat. Az egyik B odúban mogyoróspele aludt összegömbölyödve. A Kakukk hangját csak távolabbról hallottuk, a túravezető hívóhangjára válaszolt ugyan, de nem merészkedett közel a csapathoz. Az égeres galériaerdőben megcsodáltuk a hármaslevelű vidrafüvet virágzás közben, illetve láthattuk a szintén védett tőzeg, vagy mocsárpáfrány állományait. A gyurgyalagtelep melletti bokrosban felállított hálók segítségével bemutattunk az itt fészkelő madárfajok közül néhányat, széncinegét, csilpcsalp füzikét, fülemülét, feketerigót, barátposzátát. A kormos légykapó nem költ ezen a területen, csak megpihent vonulás közben.

Érdekességként említem meg, hogy az egyik hím barátposzáta lábán gyűrű volt. Benei Béla tagtársunk jelölte meg fiatal madárként 2014-ben Szolnokon egy erdei iskolában. A túra során gyönyörködhettünk a párkereső fülemülék csodálatos énekében, de láttunk, illetve hallottunk erdei pintyet, énekes rigót, zöldikét, csilpcsalp füzikét, barátposzátát, örvösgalambot, vadgerlét, seregélyt, zöldküllőt, ökörszemet, széncinegét, kékcinegét, sárgarigót. A közeli kertekből a búbosbanka jellegzetes hangja szólt.

Remélem, hogy az összetett program minden résztvevőnek tetszett, és kellemes élményekkel feltöltődve várják a következő programunkat.

Kertész László

További képek: https://photos.google.com/share/AF1QipNMuigsffspVBoE4Hq6LXqwidOY1MVmy_o7zRdHOcS0cRL4bPTp0BaPsPyjUnZqwg?key=cEViSXhHODVOZ09UY1RxaFpLa0VvRzI0dVRsTnVB