2014.06.18

Tapasztalatok Svájcból

A "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" projekt csapata - a Szent István Egyetem, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és az MME munkatársai - Svájcban járt, a projektben szakértőként résztvevő BirdLife Switzerland/SVS szervezésének köszönhetően. A program során olyan területeken kaphattunk inspirációt, mint az agrár-környezetgazdálkodás jó gyakorlata, gazdálkodók bevonása a természetvédelmi erőfeszítésekbe, védett területek kezelésének kialakítása és a természetvédelmi ismeretterjesztés.

A Svájcban töltött két nap alatt a természetvédelmi szakértők által workshopokon átadott információkat a délutánok során a terepen, gyakorlati körülmények között is megtapasztaltuk. Bár Svájcról alapvetően  az alpesi legelők és a fenyőerdők juthatnak az eszünkbe, a tanulmányút célterülete Zürich kanton volt, ahol a hazai viszonyokkal összevethető mezőgazdasági művelés folyik. Az első nap a svájci agrár-környezetvédelmi rendszerekről, a mezőgazdasági területhasználók bevonásáról, illetve az intenzív mezőgazdaság által okozott komoly természetvédelmi problémákról szólt. Terepen tekintettük meg a biodiverzitás védelmét szolgáló területalapú intézkedések működését, a virágos gyomflóra újratelepítésének kísérleteit, továbbá a vetetlen területek gyakorlati hasznait a földön fészkelő madarak számára. A második nap a természetvédelmi területek kezelési tervezéséről szólt. A terepi program során egy, az SVS által kezelt vizes élőhely látogatóközpontjával, illetve további védett, vizes élőhellyel rendelkező területeken zajló gazdálkodással és terület-rehabilitációval ismerkedtünk.

A komoly és célzott erőfeszítések ellenére megállapítható, hogy a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzése Svájcban jelentős kihívásokkal küzd, nálunk még gyakori fajok (mezei pacsirta, tövisszúró gébics, bíbic) állományai erősen lecsökkentek, helyenként eltűntek. A mezőgazdasági művelés intenzitása hazai viszonyok között ismeretlen méreteket ölt, kísérőink elmondása szerint a mezőgazdasági nitrát-terhelés a lakossági ivóvíz-ellátást veszélyezteti.

A tapasztalatokat közvetlenül a projekt során, a hazai Natura 2000 területek fenntartási terveinek megalkotásakor is hasznosítani tudjuk, de reményeink szerint a további szakmai munkánk tervezésénél, a gazdálkodókkal és további érintettekkel zajló kommunikációban is fel tudjuk használni. Különös figyelmet kell fordítanunk továbbá a hazai agrárpolitika alakítása során, hogy a mezőgazdasági élőhelyek természeti értékeit meg tudjuk őrizni.

A tanulmányút képgalériája a projekt honlapján található.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program finanszírozásával valósul meg.