2022.07.25

Számolj fecskefészkeket!

Március elején már hírt adtunk róla, hogy az MME „Közösen a természetért!” névvel új projektet indított. Ennek fontos eleme, hogy a lakosság bevonását célzó adatgyűjtő rendszer és mobiltelefonos applikáció is készül, s figyelemmel kísérjük majd a kertekben, parkokban fészkelő madárfajok állományait, az etetőkre érkező téli vendégeket, a ház előtt fészkelő gólyacsaládok és a sárfészkeket szorgosan építő fecskék számának alakulását.

Fészkelőhelyek az fecskefigyelő adatbázis áttekintő térképén (2022.07.22.)

Az adatgyűjtő alkalmazások fejlesztése tavasz óta zajlik, melynek első részében két olyan adatbázisunkat újítjuk meg, amelyeket 18 (Gólyafészek adatbázis) ill. 12 éve (Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázis) működtetünk, s ennek megfelelően rájuk fér egy alapos ráncfelvarrás. A két adatgyűjtő rendszer nem csak modern külsőt kap, de számos új funkciót is, valamint beépülnek a TURDUS mobil adatgyűjtő alkalmazásba, így a jövőben már a terepi felmérések során azonnal az adatbázisba kerülhetnek a megfigyelők által gyűjtött adatok és fotók.

Ahhoz, hogy az új adatbázisok elődjeikhez hasonló ideig működhessenek, hosszú ideig tartó fejlesztés vezet. Mivel a korábbi adatokat majd átemeljük az új nyilvántartásokba, fontos lépés a meglévő információk felülvizsgálata, kiegészítése, amiben minden madárbarát segítsége jól jöhet.

A gólyafészkek 2022-es felmérései már a végéhez közelítenek, hiszen a fiókák hamarosan kirepülnek a fészkekből. A fecskék első idei fészekaljai már a legtöbb helyen kirepültek, néhol már a második költések zajlanak vagy megkezdődnek hamarosan.

Mielőtt a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázist „nyugdíjaznánk”, arra kérjük a tettre kész önkénteseket, hogy látogassák meg az adatbázist, és nézzék meg, vannak-e a lakóhelyük környékén olyan fészkelőhelyek (családi- vagy társasházak, istállók, hidak stb.), amelyek szerepelnek már adatbázisunkban! (Jelenleg mintegy 4200 fészkelőhely adata van feltöltve.)

 


Új fészkelőhely feltöltésére szolgáló űrlap – Kicsit elavult a felület, de még működik.

 

1. Ha találtál olyan fészkelőhelyet a lakóhelyeden vagy környékén, ami már szerepel az adatbázisban (biztosan azonosítható volt!), akkor határozd meg, hogy melyik fecskefaj költ vagy költött ott, majd számláld meg a fészkeiket! Megfigyeléseid alapján azt is kérjük megadni, hogy mennyi a lakott fészkek száma, azaz hány pár költhetett az idén az adott építményen.

2. Ha a lakóhelyedről nincsenek még feltöltött fészkelőhely adataink, vagy szeretnél továbbiakat felkeresni, akkor tölts fel új helyeket, s számláld meg ott a fészkeket!

Az adatbázisról a nyitó oldalon egy videó is megtekinthető, de az űrlapok alatt olvasható útmutatók is segítik a használatot.

Előre is köszönjük a közreműködést!

 


Fészek számlálás rögzítésének űrlapja


Az adatbázis és mobil applikáció fejlesztések megvalósítását a LIFE NGO4GD/HU/000037 számú projekt keretében az Európai Bizottság LIFE Nature alapja támogatja.