2016.03.02
Soproni Helyi Csoport

TIT előadások 2016

Farago

2016. február 16.

Előadó:  Prof. Dr. Faragó Sándor DSc. (intézetigazgató, rektor):
Nyugat-magyarországi Egyetem, Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet, Sopron

 

Farago


Dr. Faragó Sándor előadása (Fotó: Mogyorósi S.)

Lélekkel teljesített hivatás

 

  Chernelházi CHERNEL ISTVÁN - HERMAN OTTÓ után - a Magyar Ornithológiai Központ második igazgatója, 1865. május 31-én született Kőszegen és 1922. február 21.-én halt meg ugyanott. Az előadás bemutatta - a gimnáziumi tanulmányait Sopronban végző Európa-hírű ornitológus - az utolsó magyar polihisztorok egyikének életútját, tudományos és tudományszervező eredményeit.
CHERNEL ISTVÁN máig tartó szakmai-szellemi hatása nyomon követhető és a jelenben is tetten érhető. Az előadó a hasonló című köteteivel - amelyeket az előadás keretében ugyancsak bemutatott - abban reménykedik, hogy megerősítheti CHERNEL ISTVÁN megismerése iránti igényt, és objektív mércével mérve is évszázados hatásának elismerését a magyar ornitológia területén - születésének 150 évfordulója alkalmából.

2016. március 1.


Előadó:  Homor Péter (biológus, könyvtáros)
Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron

 


Homor Péter előadása (Fotó: Mogyorósi S.)

Cinegék az őserdőben - látogatóban kerti madaraink rokonainál 
Cinegék, őszapók, rigók, rozsdafarkúak a nagyvilágban. Míg korábban csak kevesek kiváltsága volt a világjárás, napjainkban bárki tehet egy virtuális körutat bolygónkon. Ha az igazi utazás élményeit nem is helyettesíti, érdekességek sorával szolgálhat akár egy internetes böngészés eredménye is. Például, ha a távoli tájak természetfilmekből jól ismert állatvilága helyett kedvenc kerti madaraink rokonságának felkutatására indulunk. Szárnyas barátaink atyafisága után kutatva az élővilág fantasztikus sokféleségének újabb bizonyítékára bukkanunk, óhatatlanul megtapasztaljuk a biogeográfia tudományának szépségeit, míg végül kiderül, milyen cinegék bujkálnak Indonézia erdeiben.