2022.10.25

Partimadár workshop a Grassland projekt keretében

2022. október 15-16-án - a Grassland Life IP projekt (LIFE17 IPE/HU/000018) keretében - Sándorfalván került sor arra a fészkelő partmadarainkat fókuszba helyező workshopra, amely az MME szervezésében lett megtartva. AZ MME egyik kiemelkedő szerepe a LIFE projektben, hogy három, kiemelkedően fontos, veszélyeztetett partimadarunk fajmegőrzési tervét elkészítse.

Fajmegőrzési terv olyan – hazai vagy nemzetközi értékelés alapján – veszélyeztetett fajokra készül, amelyek megőrzése, természetvédelmi helyzetük javítása összehangolt, tervszerűen végrehajtott intézkedések megvalósítását igényli. A nagy goda, piroslábú cankó és a bíbic európai állománya fokozatosan és drasztikusan csökken, amely csökkenést az utóbbi évek állandósulni látszó aszálya fokozza.

Annak érdekében, hogy a legfontosabb veszélyeztető tényezők és az intézkedési javaslatok a legalaposabban össze legyenek gyűjtve, a tudásanyag összeállításának egy szakmai jellegű találkozó keretei lettek meghatározva, ahol a madárfajok, illetve fajcsoportok szakértői moderátorok segítségével vezették át a releváns kérdéseken a résztvevőket.

A workshopon az MME és a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület alkalmazottai és önkéntesei mellett részt vettek az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának szakemberei és három nemzeti park igazgatóságának munkatársai is.

 


A workshopot Halmos Gergő, az MME igazgatója nyitotta meg (Fotó:Tokody Béla)

A workshop során a szakemberek csoportmunkában elemezték a három fajra vonatkozó fenyegetettségeket és azokat priorizálva megállapították azon cselekvési programpontokat, amelyek a fajmegőrzési terv alapjait képezik majd.

 


Csoportmunka (Fotó: Tokody Béla)

A résztvevők a workshop második napján kiértékelték a három fajra jellemző közös és eltérő hatásokat és meghatározták a három faj egységes szerkezetbe foglalandó fajmegőrzési terv kereteit.

 


Minden veszélyeztető tényezőt alaposan elemeztek a résztvevők (Fotó: Tokody Béla)

Az összegyűlt tudásanyag alapjait képezi a fajmegőrzési tervnek, amelynek elkészítése az MME projekt alkalmazottainak a feladata. A három fajra vonatkozó összevont terv megírása és részletes megvitatása utáni elfogadása előreláthatóan 2023 nyarán fog bekövetkezni.

Tokody Béla