2014.07.07

„Otthonteremtés és szociális lakások” kialakítása hazatérő fecskéink számára

TAVALY NOVEMBERBEN csatlakoztunk a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (továbbiakban: NIOK) kezdeményezéséhez és sikerrel kezdtük meg az adománygyűjtési programot, amelynek eredményeként több helyen gyakorlati madárvédelmi tevékenység valósult meg.

A NIOK a Facebook-társadalom adományozási szokásait kutatva a közösségi adományozás ötletével kereste meg többek között az MME-t is, amelyhez örömmel csatlakoztunk, bízva az újabb adományozási forma térnyerésében. A statisztikák és az előzetes, NIOK által szervezett kutatás szerint a válaszadók 36%-a tartja fontosnak a környezet-, természet- és állatvédelem ügyét.

A civil szervezetek összefogásaként indult az adjukossze.hu, „Ahol egy kis segítség nagyra nőhet”.


 

A NIOK programjának fő célja, hogy közös erővel ezt az újszerű, közösségi alapokon nyugvó adományozási módot minél többekkel megismertessük és népszerűvé tegyük. Ez az oldal adott, illetve ad helyet a kezdeményezés képekkel tarkított bemutatására. A NIOK az első csatlakozókat figyelemfelkeltő kisfilmek készítésével is támogatta, és egy ötletes nyitóképpel, illetve további kommunikációs eszközökkel.

Indulásként egy kisebb ráfordításból megvalósítható, mégis nagy jelentőséggel bíró élőhely-rekonstrukciós programot hirdettünk.

A kezdeményezésünkkel a drasztikusan csökkenő fecskeállomány védelmére szerettük volna felhívni a figyelmet.

A fecskéket még a városi emberek is jól ismerik, hiszen többnyire a közelünkben élnek. Éppen ezért a hiányuk egyre feltűnőbb. Mind kevesebb madár cikázik nyaranta az égen vagy a pocsolyák felett! A villanyvezetéken tömött sorokban „ücsörgő” fecskék látványa is egyre ritkább, vagy a sorok lettek szellősebbek.

A szúnyogok pedig ezt kihasználva egyre több kellemetlenséget okoznak, és esősebb években a vegyi szúnyogirtás egyre jobban elterjed, noha ennek jelentős természet- és környezetvédelmi ártalmai vannak.

A lakosság nagy része a saját lehetőségeihez mérten tevékenyen hozzá tud járulni a fecskék védelméhez műfészkek és fecskepelenkák kihelyezésével, sárgyűjtőhelyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával.


Fecskevédelmi eszközök - amit mi tehetünk (Fotók: Orbán Zoltán, Darázsi Zsolt)

Azonban a három nálunk élő fecskefaj (füsti fecske, molnárfecske, partifecske) között van egy, a partifecske, amelynek védelme a többitől eltérő fészkelési szokásai miatt szakmai hozzáértést és koordinációt követel. A partifecskék (és szomszédaik, a gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére gyűjtöttünk, aminek célja egy Tápió-vidéki partfal rendbehozatala, és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás szükségességének visszaszorítása.

Az „Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak” kezdeményezésre tervezett 250 000 forintot 74 nap alatt 54 támogató átlagosan 4644 forintos hozzájárulásával össze tudtuk gyűjteni.

A befolyt 250 000 forintból a gyakorlati munkákra, a NIOK és az MME járulékos költségeit levonva 200 000 forint érkezett a programvezetőnkhöz.

Az összegből a következőket fedeztük:

– megközelítőleg 12 gépi munkaóra (markológép)
– néhány további eszköz beszerzésére (ásólapát, kovácsolt ásó, kovácsolt kapa, metszőolló, védőkesztyű, sittes-zsák)
– kézi munkagépek üzemeltetéséhez szükséges üzemanyag és eszközszállítás (láncfűrész, bozótvágó)
– védőital a munkában segédkezők részére
– egyéb járulékos és a szervezésből, terepfelmérésből adódó költségek

A kapott pénzekből az eredeti terveinkben szereplő négy, átlagosan 2 méter magas és összességében 380 méter hosszú függőleges fal (Bénye, Kóka, Sülysáp, Tápiógyöre) felújítása helyett öt településen 410 méter hosszú partszakasz készült el 64 fő önkéntes segítségével 18 munkaóra alatt, mivel nem mindegyik terület megmunkálása igényelt munkagépet. A felújított falak mellett közel 500 négyzetméternyi terület lett megtisztítva a madarak berepülését akadályozó, illetve a partfalat árnyékoló növényektől, bokroktól és fáktól.

A program végére a helyi csoport lelkesedésének, dolgos tagjainak, az önkénteseknek és az adományozóknak köszönhetően a Tápió-vidéken még további két településen, így mindent összevetve hét helyszínen (Bénye, Sülysáp, Tápiógyörgye, Kóka, Tápióbicske, Nagykáta, Úri) 460 méter hosszú, átlagosan 2 méter magas partfalszakasz rekonstruálására került sor.


A partfalfelújítások képekben (Fotók: MME Archivum)
 

Ezúton is köszönjük minden kedves adományozónak, a történetet megosztóknak és az önkénteseknek a segítségét.